CEDO a comunicat Guvernului Moldovei o nouă plângere a activistului Anatol Mătăsaru, reținut de polițiști după un protest anticorupție

Anticoruptie.md
22/05/2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă plângere a activistului Anatol Mătăsaru, pe un caz de reținere de către polițiști, în 2008, în urma unui protest anticorupție. CEDO a propus părților să facă o tranzacție de împăcare și a sugerat Guvernului să-i achite protestatarului 6 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2 mii de euro pentru cheltuieli de judecată.

Este vorba de un protest anticorupție, organizat de Mătăsaru, în 2008, pe timpul guvernării comuniste.  Având autorizația Primăriei Chișinău și acordul pictorului  Alex Dimitrov, activistul a organizat o expoziție de caricatură la tema corupției în Grădina publică Ștefan cel Mare. Polițiștii i-au distrus exponatele și camera video, l-au reținut pe activist pentru 4 ore, i-au întocmit proces verbal și l-au amendat pentru că ar fi făcut gunoi într-un loc public.

Ulterior, instanța de judecată i-a anulat amenda pe motiv că protestul era autorizat, dar magistrașii nu au dat curs plângerilor activistului privind încălcarea dreptului la liberă întrunire și de a-I obliga pe polișilti să-I repare camera.

Acesta este al patrulea dosar pe rol de instanța europeană, la plângerea activistului Anatol Mătăsaru. În trei dosare, CEDO a condamnat  Guvernul Republicii Moldova, pentru încălcarea dreptului  la asociere și liberă exprimare. Ultima data Curttea de la Strasbourg i-a dat câștig de cauză lui Mătăsaru la 15 ianuarie 2019 în dosarul protestului din 2013 din fața Procuraturii Generale. În acel  caz Mătăsaru a fost condamnat de instanțele naționale la doi ani de închisoare, cu suspendarea ulterioară a  executării pedepsei.

Amintim că la 10 iulie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova într-o altă cauză Mătăsaru și Savițchi c. Moldovei, constatând în unanimitate violarea Articolul 5 § 1 (detenția ilegală) şi 11 (libertatea de întrunire și asociere) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, urmare a împiedicării protestelor paşnice şi detenţiilor ilegale. Curtea le-a acordat reclamanților Anatol Mătăsaru și Julieta Savițchi suma de 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

La moment, pe rol la CtEDO se mai află o plângere depusă de Anatol Mătăsaru în care reclamă tortura la care a fost supus în aprilie 2009. După căderea guvernării comuniste, Guvernul a raportat Curții Europene că în acest caz a fost pornit un dosar penal. Acest dosar însă nu a avut finalitate și se află în instanța de fond la etapa urmăririi preliminare.

Anatol Mătăsaru este unul dintre activiștii care scriu și filmează pentru portalui Anticoruptie.md.    

Anticoruptie.md
22/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii