CEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova dosarul privind moartea lui Valeriu Boboc

Anticoruptie.md
08/02/2018
Fostul poliţist Ion Perju (dreapta) a negat în instanţă că ar fi cel surprins în imaginile video aplicându-i lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Foto: Adevărul Moldova

CEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova dosarul privind moartea tânărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în timpul protestelor violente de acum aproape nouă ani. Informația ne-a fost confirmată de avocații familiei victimei. Comunicarea presupune că magistrații Curții de la Strasbourg au început examinarea cazului şi cer autorităților de la Chișinău explicaţii privind faptele şi pretinsele încălcări invocate în plângere. 

Dosarul a ajuns la CEDO în 2016. Avocații, Valeriu Pleșca și Veaceslav Țurcan care reprezintă familia victimei în faţa Curţii, au invocat, între altele, încălcarea dreptului la viaţă al lui Valeriu Boboc şi lipsa unei investigaţii efective la nivel naţional a circumstanţelor morţii lui Valeriu Boboc.

Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-poliţistul Ion Perju. Imaginile video, dar şi declaraţiile martorilor audiaţi aratau că tânărul a fost bătut de mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine în baza unor indicaţii ale şefilor de atunci ale structurilor de forţă de a reţine toţi protestatarii, inclusiv prin aplicarea forţei.

Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost dictată de magistraţii Curţii de Apel Chişinău şi menţinută de Curtea Supremă de Justiţie după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Chiar dacă a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit şedinţa de judecată înainte de anunţarea verdictului. Acum ex-poliţistul este căutat de Interpol. Deşi Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, o expertiză tehnică a secvenţelor video efectuată în 2010 de Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din SUA a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc o lovitură.

Totodată, rudele victimei nu au fost admise în dosare de rezonanţă în privinţa demnitarilor învinuiţi de neglijenţă sau exces de putere soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Printre acestea este și dosarul lui Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, și Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, ambii achitaţi în iunie 2015 de Curtea Supremă de Justiție în dosarul 7 aprilie 2009. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor de acum șase ani. Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva. Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului „Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor.

Detalii într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice

Anticoruptie.md
08/02/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii