CEDO a început să examineze cauza lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor locale din iunie 2018

Anticoruptie.md
01/08/2019
Foto: europalibera.org

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a început să examineze cauza lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor locale din iunie 2018, pentru șefia Primăriei Capitalei.

Politicianul s-a plâns în fața Curții că i-ar fi fost violat dreptul la exprimare după ce magistrații au anulat alegerile locale noi din iunie 2018 în urma îndemnului său de a ieși la vot, exprimat într-un live pe Facebook în ziua alegerilor.

„Apelul reclamantului către alegători a fost interpretat de instanțele de judecată ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege (ziua tăcerii). Instanțele au considerat că încălcarea legislației electorale de către reclamant a fost suficient de gravă pentru un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor, având în vedere numărul important de distribuiri și aprecieri primite de live-urile pe Facebook și diferența de voturi primite de cei doi candidați la alegeri. Reclamantul a contestat decizia, argumentând, printre altele, că decizia magistraților ar fi fost motivată politic și că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare”, se arată în comunicarea CEDO.

Astfel, Înalta Curte a solicitat Guvernului să răspundă la două întrebări pe marginea acestui dosar: 

  1. A existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului în sensul articolului 10 § 1 din Convenție?
  2. În caz afirmativ, această interferență a fost prevăzută de lege și necesară în conformitate cu articolul 10 § 2?

Amintim că la 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinău. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase trebuia să aibă loc vineri, 15 iunie, dar a fost amânată de Judecătoria Chișinău pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ) au ajuns două contestații care vizează neregulile ce ar fi avut loc în turul doi de scrutin, depuse de PSRM. Ulterior, validarea mandatului de primar general al municipiului Chișinău a fost amânată din nou, după ce instanța a admis luni, 18 iunie, cererea înaintată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) de recuzare a judecătorului Valentin Lastavețchi.

Pe data de 19 iunie, magistrata Rodica Berdilo de la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, după mai bine de trei ore de deliberare într-o ședința de judecată cu ușile închise, nu a validat mandatul primarului ales.

Magistrații Curții de Apel au menținut hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Decizia a fost luată de magistrații Ala Malîi, Ecaterina Palanciuc și Vladislav Clima. Deși avocații lui Andrei Năstase au cerut recuzarea completului de judecată, cererea fost respinsă a de judecătorul Ion Muruianu.

La 25 iunie 2018, Curtea Supremă de Justiție a pus punctul în cazul validării alegerilor locale noi din Chișinău, respingănd recursul lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată de magistrații Victor Burduh, Luiza Gafton și Ion Druță. Cererea de recuzare a completului de judecată, depusă de avocații lui Năstase, a fost, de asemenea, respinsă ca fiind inadmisibilă.

Anticoruptie.md
01/08/2019

Comentarii