Centrul de Investigații Jurnalistice a desfășurat un training pentru jurnaliști privind subiectele despre corupţie

Anticoruptie.md
27/03/2016
Foto: CIJM

22 de jurnaliști din Chișinău, dar și din alte regiuni ale Republicii Moldova au participat, în perioada 24-25 martie, la un training privind documentarea şi investigarea subiectelor despre corupţie, trafic de influenţă, conflicte de interese, averile şi integritatea demnitarilor, utilizarea frauduloasă a banilor publici. Evenimentul, al optulea de acest fel, s-a desfășurat la Chișinău, fiind organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Pe agenda trainingului au fost incluse teme privind identificarea şi documentarea subiectelor de investigaţie; lansarea și menținerea unui blog; utilizarea bazelor de date naționale ale Cadastrului, Camerei Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi, Comisiei Naţionale de Integritate etc.  

Cornelia Cozonac, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, a menționat că jurnaliștilor și activiștilor civici le revine o misiune importantă în prevenirea și combaterea flagelului corupției. Potrivit jurnalistei, trainingurile organizate de Centru și-au propus să ofere jurnaliștilor și activiștilor civici resursele informaționale necesare pentru realizarea unor investigații jurnalistice bine documentate, care să aibă un impact cât mai mare. Cornelia Cozonac a mai menționat că participanţii la training vor avea posibilitatea să-şi lanseze un blog pe portalul www.anticoruptie.md şi să beneficieze de suport material şi logistic pentru realizarea unor investigaţii jurnalistice. 

Natalia Porubin, redactor-coordonator la Centrul de Investigații Jurnalistice, le-a vorbit jurnaliștilor despre gestionarea frauduloasă a banilor publici și cum pot fi identificate subiecte în domeniul achizițiilor publice. În continuare, Elena Moldoveanu, la fel redactor-coordonator la Centrul de Investigații Jurnalistice, a prezentat Harta Corupției de pe portalul Anticoruptie.md, oferind detalii despre cum funcționează platforma și cum sunt monitorizate cazurile sesizate. Totodată, Elena Moldoveanu a vorbit despre blogging și impactul acestuia, prezentând platformele oferite de Centrul de Investigații Jurnalistice. Jurnalista Anastasia Nani s-a referit la domeniul Justiţiei şi anume la aspecte privind relaţiile cu sursele, precum şi identificarea subiectelor.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Freedom House în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi finanţat de Ministerul de Externe al Regatului Norvegiei.

Anticoruptie.md
27/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii