Centrul de Investigații Jurnalistice desfășoară un training pentru jurnaliștii și activiștii civici din raioanele de Nord ale țării

Natalia Porubin
26/09/2015
Participanții la training au aflat, între altele, cum să documenteze subiecte privind flagelul corupției. Sursa foto: CIJM

Jurnaliști, activiști civici și bloggeri din raioanele de Nord ale Republicii Moldova participă, în perioada 25-26 septembrie, la un training privind jurnalismul de investigaţie şi jurnalismul cetăţenesc în lupta cu fenomenul corupţiei. Evenimentul se desfășoară la Bălți și este organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Pe agenda trainingului sunt incluse teme privind identificarea şi documentarea subiectelor de investigaţie; lansarea și menținerea unui blog; organizarea unor campanii de informare și sensibilizare în domeniul prevenirii și combaterii corupției; utilizarea bazelor de date naționale ale Cadastrului, Camerei Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal, Curţii de Conturi, Comisiei Naţionale de Integritate etc. De asemenea, participanții la training sunt instruiți în domeniul accesului la informație, în special cum să formuleze cereri de acces la informație, să acceseze dosarele din arhivele instanțelor de judecată, a organelor de drept și altor instituții publice. 

În deschiderea evenimentului, Cornelia Cozonac, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice a menționat că jurnaliștilor și activiștilor civici le revine o misiune importantă în prevenirea și combaterea flagelului corupției. Potrivit jurnalistei, trainingurile organizate de Centru își propun să ofere jurnaliștilor și activiștilor civici resursele informaționale necesare pentru realizarea unor investigații jurnalistice bine documentate, care să aibă un impact cât mai mare. Cornelia Cozonac a mai menționat că participanţii la training vor avea posibilitatea să-şi lanseze un blog pe portalul www.anticoruptie.md şi să beneficieze de suport material şi logistic pentru realizarea unor investigaţii jurnalistice. 

Ruslan Mihailevschi, redactor-șef adjunct la ziarul "SP" din Bălți, le-a vorbit participanților despre realizarea investigațiilor jurnalistice la nivel local pe subiecte de corupție, gestionare frauduloasă a banilor publici, abuzuri comise de administrația publică locală.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Freedom House în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi finanţat de Ministerul de Externe al Regatului Norvegiei.

 

Natalia Porubin
26/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii