Cerințele pentru redeschiderea grădinițelor. Ce prevăd cele trei etape impuse instituțiilor de educație timpurie

Irina Odobescu
10/08/2020
familia.md

Responsabilii din educație și sănătate au semnat un ordin comun despre setul de reguli și cerințe impuse instituțiilor de educație timpurie pentru redeschidere și reluare a activității în noul an școlar. Actul normativ aprobat conține reglementări specifice privind măsurile preventive, cum ar fi lucrările de reparație, dezinfecție, măsurile de curățare și igienă, remanierile de program, interzicerea organizării evenimentelor festive, precum și informarea corectă și instruirea personalului și a părinților. Aceste prevederi se includ în cele trei etape impuse de autorități pentru grădinițele din întreaga țară. 

Actul prevede că în instituțiile de educație timpurie să fie afișate materiale informative care promovează regulile de igienă și distanțare socială. Copiii, părinții și personalul trebuie informați și despre igiena corespunzătoare și frecventă a mâinilor, igiena respiratorie, purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, cunoașterea simptomelor COVID-19 și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă dacă un copil sau un adult prezintă semne de boală. 

Etapa de pregătire a redeschiderii instituțiilor de educație timpurie prevede că fiecare instituție își va autoevalua oportunitățile, precum și riscurile ce țin de redeschiderea instituției. În acest sens, grădinița trebuie dotată cu echipament de securitate individuală și să elaboreze un plan instituțional. 

Etapa de testare începe odată cu revenirea copiilor la grădiniță și se face gradual, în funcție de situația epidemiologică din localitatea respectivă. După posibilitate, instituția va fi deschisă inițial de la o grupă de copii până la trei, pentru vârstele cinci–șapte ani. Managerii vor micșora timpul de aflare a copiilor în instituție în funcție de gradul de implicare a părinților în muncă. 

Ultima etapă este cea de bază și va începe cu primirea copiilor, măsurarea temperaturii și păstrarea distanței sociale. Activități se vor desfășura preponderent în aer liber și se va efectua dezinfecția jucăriilor, materialelor didactice. Angajații instituției de educație timpurie vor purta măști în incinta instituției și când interacționează cu cel puțin o persoană. Igienizarea, dezinfectarea și aerisirea periodică a spațiilor este obligatorie

Irina Odobescu
10/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii