Cetățenii moldoveni, așteptați la vaccinare cu Johnson&Johnson, la Cetatea Soroca

Valeria Vițu
16/07/2021
RFI.ro

În R.Moldova începe vaccinarea cu serul Johnson & Johnson. Vizitatorii, care vor ajunge duminică la Cetatea Soroca, se vor putea imuniza cu noul ser. Autoritățile dau asigurări că cele 151.200 doze de vaccin, livrate prin intermediul platformei COVAX, au ajuns în toate centrele de vaccinare din țară. Astfel, serul a fost distribuit proporțional în toate cele peste 530 de puncte de vaccinare din țară, dintre care 15.000 de doze au fost repartizate pentru localitățile din stânga Nistrului.

Până în prezent, în R.Moldova, în total au fost administrate peste 825 de mii de doze de vaccin. Cele mai multe AstraZeneca, dar și Pfizer, Sputnik și Sinovac. Peste 330 de mii de persoane au fost vaccinate cu ambele doze, ceea ce înseamnă 10 la sută din populația R.Moldova. Autoritățile de la Chișinău îndeamnă populația să se vaccineze și în continuare întrucât noua tulpină Delta, mult mai contagioasă, ar putea fi deja și în Moldova.

Vaccinul, produs de compania americană farmaceutică Johnson &Johnson, se administrează intramuscular, într-o singură doză, persoanelor începând cu vârsta de 18 ani. Medicul epidemiolog, Angela Paraschiv spune că nu există restricții pentru femeile însărcinate și cele care alăptează. Vaccinarea e singura soluție pentru a fi în siguranță, iată de ce oamenii ar trebui să se vaccineze, a declarat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF. Totodată, Angela Paraschiv atenționează că noua tulpină Delta ar fi ajuns și în Moldova întrucât, în fiecare zi, în țară sunt înregistrate cazuri de import din Rusia, unde sunt confirmate zilnic tot mai multe cazuri de Covid în noua variantă.

Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță că lucrătorii medicali, implicați în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, au fost instruiți privind distribuirea, stocarea și administrarea corectă a vaccinului Johnson & Johnson.

În urma studiilor clinice s-a constatat o eficacitate de 66,3% împotriva tuturor formelor de boală și 100% împotriva spitalizării cauzate de COVID-19. Până în prezent, peste 20 de milioane de doze de vaccin Janssen/Johnson & Johnson au fost administrate în toată lumea. Vaccinul împotriva COVID-19 Johnson & Johnson a fost precalificat pentru utilizare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și e recomandat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Precizăm că, în țară, urmează să ajungă un lot total de 518.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson.

Să mai spunem că, la Chișinău, sâmbătă va fi organizat un maraton pentru administrarea dozei a doua de vaccin Sputnik-V, iar duminică, la Universitatea de de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” va fi administrat rapelul pentru vaccinul AstraZeneca.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, peste 85 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În total, până în prezent, au fost raportate 1.434 reacții adverse, dintre care peste 90 la sută - forme ușoare, aproape 7, forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47 la sută sunt femei și 53 la sută, bărbați. 

Între timp, autoritățile discută despre vaccinarea obligatorie a unor categorii de persoane, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii. Săptămâna viitoare urmează a fi anunțate noile decizii pe marginea acestui subiect.

Republica Moldova a recepționat, în total, 1.248.090 de doze de vaccin împotriva COVID-19, cele mai multe doze au fost oferite de România, peste 300.000. Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

De la începutul pandemiei, peste 257.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 6.217 persoane au decedat, în R.Moldova.

Valeria Vițu
16/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii