Chișinău: Noi măsuri de prevenire a răspândirii COVID, în contextul riscului sporit de import al noilor tulpini

Valeria Vițu
19/07/2021
Poliția de Fronieră

Noi măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19 au intrat, luni, în vigoare, în R.Moldova. În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire ale acestora pe teritoriul țării, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat, zilele trecute, noi reguli ce se referă la trecerea frontierei Republicii Moldova, intensificarea procesului de vaccinare și alte măsuri de protecție împotriva COVID-19, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău. 

În lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a coronavirusului, clasificate ca zonă roșie, găsim 52 de state, printre care Grecia, Spania, Rusia, Marea Britanie, Olanda sau Cipru. Persoanelor care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, şi vin, direct sau în tranzit, li se impune regimul de autoizolare. Cetățenii vor completa în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

România nu se regăsește în această listă. 

Pentru persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe ţări clasificate ca zonă verde (inclusiv cele care au tranzitat țări clasificate ca zonă roșie în termen ce nu depășește 24 ore) se instituie obligativitatea prezentării rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii. Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Totodată, autoritățile susțin că conducătorii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă, precum și facilitarea și încurajarea activă a personalului din subordine pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ca unica măsură de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției, astfel încât până la 1 septembrie 2021 cel puțin 70 la sută dintre angajați să fie vaccinați.

Potrivit deciziei CNESP, se admite desfășurarea evenimentelor festive în restaurante sau cluburi, cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19 și obligația organizatorilor de a întocmi lista participanților, cu evidența epidemiologică. Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise.

Este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

În Republica Moldova, au fost confirmate, în total, în jur de 258.000 de cazuri Covid-19, iar 6.226 de persoane au decedat, de la începutul pandemiei.

Până astăzi, au fost administrate peste 860.000 de doze de vaccin ceea ce înseamnă că doar 10 la sută din populația R.Moldova a fost vaccinată cu ambele doze. 

Valeria Vițu
19/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii