Cinci deputați, opt procurori si doi judecatori, in vizorul ANI. Ce amenzi au fost aplicate

Irina Odobescu
07/09/2020
Foto: healthlegal

Cinci deputați, doi foști deputați, doi judecători, cinci procurori, un fost președinte de raion și un primar au intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate în perioada 24 august – 5 septembrie curent. Valoarea amenzilor stabilite în urma procedurilor de contravenție constituie 19.000 de lei. 

Doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova, un fost deputat, doi magistrați de la Judecătoria Chișinău, un procuror din Procuratura municipiului Chișinău oficiul Ciocana, un procuror din Procuratura municipiului Bălți, un funcționar vamal din cadrul Biroului Vamal Centru și un consilier local din comuna Ocnița au fost sub lupa inspectorilor de integritate în ultimele două săptămâni.

Aceștia au stabilit incompatibilități în cazul unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova, doi consilieri locali din comuna Petrunea, raionul Glodeni și satul Racovăț, raionul Soroca. În cazul unui șef de întreprindere de stat, unui funcționar public din Cosiliul raional Rezina, a doi subiecți din cadrul Spitalului raional Lăpușna, fostului primar al satului Andrușul de Jos, raionul Cahul și fostului primar al comunei Pașcani raionul Criuleni a fost constatat conflictul de interese.

Pentru nedepunerea sau depunerea tradivă a declarațiilor de avere și intereselor personale au fost pornite cauze contravenționale în privința unui fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, trei procurori ai Procuraturii municipiului Chișinău, Rezina, Fălești, subiecți din cadrul APL Durlești, municipiul Chișinău, Căușeni, Cupcui, raionul Leova, Doina, raionul Cahul, Valea Perjei, Chetrosu, raionul Anenii Noi, Popeștii de Jos, raionul Drochia și Cazaclia din Comrat. Pentru neprezentarea informațiilor solicitate, o agenție de turism s-a ales cu o cauză contavențională. 

În perioada menționată au fost întocmite opt procese verbale cu privire la contravenție. Pentru nedepunerea sau depunerea tradivă a declarațiilor de avere și intereselor personale, doi deputați din Parlamentul Republicii Moldova, trei procurori din cadrul procuraturii Fălești, Ialoveni și Anenii Noi, un fost președinte de raion, un primar din raionul Cahul și un director de școală profesională s-au ales cu procese verbale cu privire la contavenție. ANI a emis două acte de constatare a incompatibilității în cazul a doi consilieri din Consiliul raional Criuleni și Nisporeni.

Pentru Anticoruptie.md, reprezentanți ai ANI au precizat că deputații vizați în controalele inspectorilor de integritate sunt atât din majoritatea parlamentară, cât și din opoziție. 

Irina Odobescu
07/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii