Cinci magistrați, promovați la Curtea de Apel Chișinău. Cine sunt aceștia

Mariana Colun
09/07/2019

Consiliul Superior al Magistraturii a promovat, în ședința de marți, cinci judecători la Curtea de Apel Chișinău. În timp ce candidata cu cel mai mare punctaj oferit de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor (CSC) nu a primit suficiente voturi din partea membrilor CSM pentru a fi avansată, magistrata cu cele mai puține puncte dintre cei nouă candidați înscriși în concurs a fost promovată la instanța de apel din Capitală.

Magistrații care vor ocupa fotoliile de judecători ai Curții de Apel Chișinău după numirea prin decret de către președintele Igor Dodon sunt: Angela Braga, Elena Cojocari, Ina Dutca și Ruxanda Pulbere de la Judecătoria Chișinău, și Marcel Juganari de la Judecătoria Hâncești.

Ina Dutca a fost notată cu 67 de puncte de membrii CSC. Magistrata se numără printre judecătorii care au obținut apartamente la preț preferențial. În februarie 2018, ea a devenit proprietara unui apartament de 67,3 metri pătrați din blocul de pe strada Ceucari, care a costat 24.228 de euro. Anterior, reporterii de la RISE Moldova scriau că magistrata se numără printre judecătorii care aşteaptă să fie asiguraţi cu spaţiu locativ, după ce au obţinut hotărâri definitive în acest sens.

Angela Braga a obținut de la CSC un punctaj egal cu 65. Ca și Ina Dutca, Angela Braga a cumpărat un apartament la preț redus. Despre asta reporterii CIJM au scris într-o anchetă. „Pe 9 august 2017 a devenit proprietara unui apartament de 70,3 metri pătrați amplasat în blocul de pe strada Ceucari, pentru care a achitat 25.569 de euro. În aprilie 2014, la doar o lună după ce a fost transferată de la Judecătoria Hâncești la Judecătoria sectorului Botanica, Braga împreună cu soțul său a cumpărat un apartament de 66,7 metri pătrați într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al Capitalei. Cu toate acestea, la doar două săptămâni după tranzacție, ea a fost inclusă în lista beneficiarilor de apartamente la preț redus. Astfel, în 2014, proaspăta judecătoare Angela Braga a reușit să achite costul a două apartamente din Capitală. Pe atunci salariul lunar al magistratei constituia 11 mii de lei, mărindu-se în următorii ani până la 17 mii în 2017”, potrivit investigației.

Marcel Juganari a fost notat cu 64 de puncte de către CSC. La fel ca și colegele sale, Juganari a investit 23.000 de euro într-un apartament de 66,9 metri pătrați amplasat în blocul de pe strada Ceucari. Din 2000, judecătorul mai deține o locuință de 37,8 metri pătrați situată în sectorul Buiucani al Capitalei.

Elena Cojocari a obținut de la CSC un punctaj egal cu 64. Și ea este proprietara unei locuințe achiziționate la preț redus. Judecătoarea a semnat, în iulie 2014, un contract de investiții pentru procurarea unui apartament de 66,7 metri pătraţi. În iulie 2017 apartamentul a fost înregistrat la Cadastru pe numele magistratei, iar în decembrie acesta a fost vândut cu 409 mii de lei.

Ruxanda Pulbere a obținut doar 61 de puncte de la CSC, mai puțin decât toți ceilalți contracandidați ai săi. Cu toate acestea, ea a fost promovată la instanța de apel din Chișinău.

Tot în ședința de marți urmau să numiți și șase judecători la Curtea Supremă de Justiție, dar examinarea subiectului în plenul ședinței CSM a fost amânată.

Mariana Colun
09/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii