Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a amendat cinci state membre pentru că nu au adoptat reguli care să sporească protecţia avertizorilor care demască fraude, evaziuni fiscale, încălcări ale protecţiei datelor şi alte infracţiuni, informează agenția de știri Reuters, citată de G4Media. Printre statele amendate se numără Germania, Luxemburg, Estonia, Cehia și Ungaria.
Germaniei a fost amendată cu 34 de milioane de euro, în timp ce Cehia este obligată să plătească 2,3 milioane de euro şi Ungaria 1,75 milioane de euro. Amenzi de până la 500.000 de euro au fost date Luxemburgului şi Estoniei.
Un acord din 2019 între statele membre ale UE a introdus norme la nivelul Uniunii care cer companiilor să creeze canale interne pentru avertizori şi să îi protejeze de represalii, precum concedieri, retrogradări şi chiar litigii.
Ideea avertizorului de integritate a apărut pentru ca opinia publică să depisteze activități ilegale și practici abuzive care pot apărea în orice organizație publică sau privată, mică sau mare.
Printre activitățile ilegale pe care avertizorii de integritate le-au arătat de-a lungul timpului se numără corupția, frauda, practici comerciale incorecte sau neglijența.
În Republica Moldova, din 2023 există o lege privind avertizorii de integritate, care prevede că orice angajat are dreptul să depună dezvăluiri privind încălcări ale legii și să fie recunoscut în calitate de avertizor de integritate.
Mecanismul avertizorilor de integritate a cunoscut primele reglementări încă în anul 2013, atunci când prin hotărârea de Guvern 707/2013 a fost aprobat Regulamentul-cadru privind avertizorii de integritate. Ulterior, în 2018 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea 122, care a modernizat mecanismul avertizorilor de integritate, acesta fiind adus în concordanță cu standardele internaționale, regionale, cu luarea în considerare a abordărilor protecției avertizorilor de integritate la nivel european.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii