Se răresc rândurile PSRM // Cine este deputata Irina Lozovan care a părăsit formațiunea

Cornelia Cozonac
25/03/2023

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Irina Lozovan, a anunțat sâmbătă că părăsește formațiunea și aderă la Mișcarea pentru Popor, din care face parte Partidul Șor și trei partide extraparlamentare. Este al treilea deputat socialist care părăsește formațiunea în decurs de o lună. Fostul președinte Igor Dodon acuză guvernarea PAS că ar încerca astfel să destabilizeze situația în fracțiunea parlamentară a Comuniștilor și Socialiștilor, iar deputata socialistă Olga Cebotari a declarat că fracțiunea sa nu va tolera „traseismul politic stimulat financiar”, lăsând să se înțeleagă că cei trei deputați fugari ar fi primit bani pentru a pleca din PSRM.  

„Din păcate PSRM nu poate supraviețui fără un lider, iar noi, anterior cea mai mare forță de opoziție, nu am reușit să luptăm acestui regim antinațional care a adus poporul la sărăcie. Păcat că colegii au refuzat să își adune eforturile de a ieși în stradă și de a lupta pentru oameni”, a scris Lozovan în postarea sa de pe Facebook. Pagina sa de Facebook păstrează ca fotografie principală un poster cu liderul PSRM Igor Dodon din ultima sa campanie electorală, când a pierdut în fața actualei președinte as țării Maia Sandu.   . 

Irina Lozovan deputată în Parlamentul R.Moldova din 2021 când a candidat pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Până a veni în Parlament a fost consilieră raională în cadrul Consiliului raional Ocnița, dar și consilieră orășenească la Otaci. În alegerile parlamentare din februarie 2019 a a candidat în curcumscripția din Ocnița și a învins, depășindu-i pe alți cinci candidați. Deputata PSRM este din satul Lipcani, raionul Briceni. Potrivit unei anchete CIJM în iunie 2021 Lozovan a fost vizată întrun scandal de corupție ce viza Întreprinderea de Silvicultură Edineț.

La intrarea în parlament Lozovan a declarat venituri de 707 mii de lei pentru doi ani. Lozovan a mai trecut pe hârtie două terenuri intravilane, o casă de locuit de 75 m.p., un apartament de aproape 100 m.p., precum și trei automobile – un Fiat Stilo din 2002, un Volkswagen din 2006, dar și un autoturism de model HYUNDAI IX35, fabricat în 2014 – toate trecute cu valoarea de zece mii de lei. 

Ea mai deține două terenuri de tip intravilan: unul dobândit în 2004 cu suprafața de 0,0750 ha, iar al doilea a fost dobândit în 2003, având suprafața de 0,0700 ha. De asemenea este proprietara unei case de locuit cu suprafața de 99,5 m.p. dobândită în 2003 prin contract de donație.

Lozovan are și două mașini, valoarea fiecăreia dintre ele fiind de 10 mii de lei: un Volkswagen Passat și Fiat Stilo.

Pe 15 martie, deputatul socialist Alexandr Nesterovschi a părăsit fracțiunea BCS și a aderat la Mișcarea pentru Popor. Mai devreme și socialistul Gaik Vartanean a anunțat că pleacă din PSRM. Acesta a aderat la formațiunea MAN, condusă de primarul Capitalei Ion Ceban.

După aceste plecări, BCS a rămas cu  29 de deputați în Parlament.

Cornelia Cozonac
25/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii