Cine este judecătoarea care nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase

Anticoruptie.md
19/06/2018
Foto: captură privesc.eu

Judecătoarea Rodica Berdilo, care în ședința de marți, 19 iunie, a declarat nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase, are o experiență în sistem de doi ani, dintre care unul a stat în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului. Magistrata a judecat recent cazurile a doi procurori, soți ai unor judecătoare, care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Anul trecut judecatoarea a intrat în proprietatea unui apartament la preț preferențial, pe care l-a obținut când încă era asistentă la fosta Judecătorie Buiucani a municipiului Chișinău.

Rodica Berdilo activează în sistem din 2012, fiind asistentă judiciară la Judecătoria Buiucani. A fost numită în funcția de judecător patru ani mai târziu, la 23 mai 2016, prin decretul fostului președinte Nicolae Timofti, când a fost repartizată să activeze la Judecătoria Chișinău. La doar câteva zile distanță, Rodica Berdilo a solicitat suspendarea din funcție pe perioada aflării în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la atingerea vârstei de trei ani. Abia peste un an, la 21 aprilie 2017, aceasta a îmbrăcat din nou roba de magistrat.

La mijlocul lunii mai 2017, Rodica Berdilo a intrat în proprietatea unui apartament de 71 de metri pătrați amplasat în blocul destinat judecătorilor de pe strada Ceucari și procurat la preț preferențial. În octombrie 2014, când încă era asistent judiciar, magistrata investise într-un apartament mai mic, de 53,5 metri pătrați, dar s-a răzgândit. Peste șapte luni Berdilo a încheiat un alt contract de investiții cu Basconslux, compania care a construit blocul de locuit, deja pentru apartamentul de 71 de metri pătrați. Două luni mai târziu, primul apartament a fost vândut. 

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 a judecătoarei, aceasta a trecut un salariu de 133 de mii de lei. Soțul magistratei, care este ofițer de protecție în cadrul Serviciului Protecție și Pază de Stat, a ridicat un salariu de aproape 175 de mii de lei. Berdilo a mai declarat cadouri în valoare de 21.000 de lei obținute la ziua sa de naștere și la zilele de naștere ale membrilor familiei. Tot anul trecut familia Berdilo și-a cumpărat cu 5.500 de euro un garaj pentru automobilul de model Hyundai Elantra fabricat în 2002 și cumpărat în 2014 cu 70 de mii de lei pe care îl au în proprietate. Din 1999, magistrata mai deține un apartament de 67,4 metri pătrați. 

Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. „Soțul judecătoarei Iulia Sârcu, fostul procuror Isai Sârcu, a chemat în judecată CNAS la trei ani după ce și-a depus demisia de onoare din funcția de șef al Secției personal din cadrul Procuraturii Generale. Procurorul, care până acum a beneficiat de o pensie lunară de 6.680 de lei, a cerut să îi fie recalculată indemnizația, reieșind din salariul actual al unui procuror în funcția pe care a deținut-o el în momentul în care a atins vârsta de pensionare. Pe 27 februarie 2018, Judecătoria Chișinău i-a dat dreptate fostului procuror și a obligat CNAS să îi recalculeze pensia „de fiecare dată din data de 1 a lunii în care a fost şi va fi efectuată majorarea salariului procurorului în exercițiu” și să îi achite diferenţa din mărimea reală a pensiei pentru anii 2013-2014. În aceeași zi de 27 februarie 2018, aceeași judecătoare, Rodica Berdilo, i-a mai făcut dreptate unui ex-procuror, soț de judecătoare, Gheorghe Nogai”, se arată în investigație.

Vedeți mai jos decizia emisă de Rodica Berdilo privind mandatul de primar al lui Andrei Năstase:

Anticoruptie.md
19/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii