Cine este şi ce avere are Ion Păduraru

Anticoruptie.md
15/01/2016
Ion Păduraru, la poarta casei sale // Captură: Curaj TV

Ion Păduraru, candidatul desemnat la funcţia de premier, poate fi numit, oficial, mai înstărit decât preşedintele Nicolae Timofti. Potrivit declaraţiei pe avere depusă pentru anul 2014, fostul ministru al Justiţiei este proprietarul a două case de locuit în Republica Moldova şi a unei vile în România. Prima, moştenită în 1999, are o suprafaţă de peste 350 de metri pătraţi şi valorează cadastral aproape două milioane de lei. Cealaltă locuinţă are o suprafaţă de 273 de metri pătraţi şi valorează cadastral peste 670.000 de lei. Vila din România, de 200 de metri pătraţi, are o valoare cadastrală de 245.000 de lei româneşti. 

Ion Păduraru a cumpărat din 2003 până în 2009 şase terenuri, dintre care două sunt pentru construcţie, iar patru - intravilane. Cel mai mare are o suprafaţă de 730 de metri pătraţi şi o valoare cadastrală de circa 630.000 de lei. Unul dintre acestea se află în România: 720 de metri pătraţi, cu o valoare cadastrală de 2.600 de lei româneşti. Candidatul desemnat la funcţia de premier a declarat şi două automobile: un Subaru Forester, fabricat şi cumpărat în 2006 (peste 245.000 de lei), şi o maşină Skoda Superb, fabricată şi cumpărată în leasing în 2013 (peste 430.000 de lei). Familia lui Ion Păduraru are și câteva conturi bancare în care avea în 2014 peste 315.000 de lei, 1.800 de dolari și 200 de euro.

Familia candidatului desemnat la funcţia de premier deţine o colecţie de obiecte de artă - tablouri, sculpturi, goblenuri - şi de anticariat - covoare şi mobilă. Potrivit declaraţiei de venit, valoarea acestei colecţii ar fi de jumătate de milion de lei. Ion Păduraru declara în 2004 pentru revista VIP Magazin că tablourile din colecţia familiei sale partică la expoziţii peste hotare.   

Ion Păduraru, filmat la poarta casei sale de activistul Oleg Brega:

Numele lui Ion Păduraru figurează în autodenunţul lui Ilan Shor, primar la Orhei. Omul de afaceri susţine că acesta ar fi fost intermediar între compania LeBridge şi Vlad Filat, fostul premier arestat pentru acte de corupţie, în baza acestui autodenunţ. "(...) firma noastră (Dufremol - n.r.) a devenit ţinta controalelor inopinate şi repetate din partea instituţiilor abilitate (Serviciul Vamal, FISC, MAI). Cei care verificau făceau trimitere la indicaţii de sus, sugerând că acestea vin din partea prim-ministrului Filat. Analiza celor întâmplate a arătat că premierul Filat a început să ne atace la comanda LeBridge, iar interpusul LeBridge la Vlad Filat era Ion Păduraru. După câteva aluzii din mai multe părţi, precum că problema se rezolvă doar cu implicarea lui Vladimir Filat, am decis să-l sun şi să-i solicit o întâlnire, pentru a discuta despre problemele iscate", se arată în autodenunţ. 

„Eu eram avocat. Avocatul nu poate transmite unei părţi străine relaţiile sale cu clientul. Este secret profesional. Dacă o să fie organul de urmărire penală interesat în a afla episodul acesta micuţ, voi face declaraţii. Dacă nu, mă scuzaţi. E secret profesional. În al doilea rând, intraţi pe blogul lui Ion Păduraru şi vedeţi ce scriam în 2010 despre asta. Dar până acum, nu am fost citat, audiat. Asta e”, a declarat în context Ion Păduraru jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă

În calitate de secretar general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru şi-a pus semnătura pe refuzul de a oferi Centrului de Investigaţii Jurnalistice biografiile persoanelor care au fost decorate din anul 2001 până în 2015 cu distincţii de stat: Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Ordinul Meritul Civic şi Ordinul Ștefan cel Mare, precum și detalii privind meritele concrete față de stat ale fiecărei persoane decorate. Președinția a refuzat să ofere această informație, făcând referire la protecția datelor cu caracter personal. Acelaşi motiv a fost invocat de instituţie şi în cazul solicitării actelor trimise de șefii statului în perioada 2001-2015 în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care au fost respinşi candidaţii la funcţia de judecător, la cea de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţe şi judecătorii care urmau să fie promovaţi la curţile de apel. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a acţionat Preşedinţia în instanţa de judecată. Acţiunea a fost respinsă de Judecătoria sectorului Buiucani, iar cazul se află acum la Curtea de Apel Chişinău. 

Ion Păduraru s-a născut la 18 ianuarie, 1961, în satul Ţipăleşti, raionul Sângerei. În perioada 1998-1999 a deținut funcția de ministru al Justiției, în cabinetele Ion Ciubuc 2 și Ion Sturza. Anterior a activat în calitate de procuror, judecător, șef a Secției juridice a Cancelariei de stat, vice-ministru al Justiției. În perioada 1996-2012 a fost, cu intermitențe, avocat și decan al Baroului Chișinău. Din luna aprilie 2012 și până în prezent a funcționat în calitate de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Este căsătorit și are doi copii. 

Anticoruptie.md
15/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii