Clasarea dosarelor politice în mandatul lui Stoianoglo. Cazul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon   

Ilie Gulca
29/07/2020
Foto: agora.md

Procuratura Generală își elogiază într-un comunicat activitatea în primele șase luni ale anului curent. Una dintre pretinsele realizări ar fi clasarea dosarelor politice și scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor care au fost urmărite penal ilegal. Unul dintre cazurile notorii care se referă la această categorie este și cel al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție la începutul lui iunie curent, după ce judecătorii au admis demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierile lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție. În imagini se observă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă.

Stoianoglo i-a strâns mâna afaceristului și i-a spus că este bucuros să îl vadă. La rândul său, Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările.

În aceeași zi, procurorul general a dispus investigarea apariției în presă a secvenței video de la audierile lui Veaceslav Platon.

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În ianuarie curent, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, iar Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare.

În Judecătoria Chișinău se află pe rol cel de-al treilea dosar intentat pe numele lui Platon, care ar fi fost pornit în baza unui denunț al lui Ilan Șor. Recent, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Veaceslav Platon termenul de detenție cu 565 de zile, fiind invocate condițiile inumane și degradante de detenție.

Ilie Gulca
29/07/2020

Comentarii