Clubul jurnaliștilor de investigație: Cum a fost distrusă o afacere în agricultură cu ajutorul oamenilor legii

Julieta Savițchi
16/08/2019
CIJM

O întreprindere agricolă din raionul Cahul riscă să ajungă falimentară după ce oamenii legii au aplicat, al doilea an consecutiv, secheste pe activele întreprinderii, la solicitarea concurenților. Administrația întreprinderii este învinuită de concurenți că i-ar fi deposedat de 400 de hectare de teren agricol, deși aceștia au semnat contracte de arendă cu adevărații proprietari. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul Clubului jurnaliștilor de investigație de către Gheorghe Sprâncean, administratorul SRL Wholemark-M, a cărei activitate este perturbată de judecători de la Cahul, pe parcursul a doi ani.

Gheorghe Sprâncean a povestit că problemele au început după ce, în 2017, mai mulți deținători de terenuri agricole au refuzat să prelungească contractele de arendă cu un antreprenor și au perfectat contracte cu SRL Wholemark-M. ”În aprilie 2018, am primit un plic voluminos cu mai multe documente prin care eram anunțați că a fost depusă o plângere de către concurenți că i-am deposedat de peste 400 de hectare de teren agricol și că pe numele nostru a fost pornit un dosar penal. Avocatul firmei concurente a solicitat în instanță asigurarea acțiunii și a fost aplicat sechestru pe toate activele firmei”, a declarat administratorul SRL Wholemark-M.

Potrivit lui Sprâncean, în schemă a fost implicat și executorul judecătoresc, care nu le-a permis să stângă recolta.  ”Concurenții și-au adus combinele lor și au recoltat grâul semincer. Recoltarea grâului semincer prevede o tehnologie specială, pe care ei nu au respectat-o. Prejudiciile au fost de milioane. Curtea de Apel Cahul a anulat decizia de aplicare a sechestrelor, dar era deja târziu”, a declarat antreprenorul.  

La ședința Clubului a fost prezent și Alexandru Berbec, socrul lui Sprâncean. Bărbatul a   comunicat că au fost aplicate sechestre pe toată averea sa, deși nu se numără printre administratori sau fondatorii întreprinderii. ”Am un cont în bancă în care am strâns niște bani pentru înmormântare. Am peste 70 de ani. S-a pus sechestru și pe acest cont”, a precizat Alexandru Berbec.   

Sprâncean consideră că în spatele fărădelegilor ar sta fostul deputat democrat Corneliu Dudnic. ”Am primit diferite mesaje. Un angajat de la firma concurentă ne-a comunicat despre Dudnic. Apoi am aflat că fondatorul firmei concurente este o altă firmă al cărei fondator este Ananie Dudnic, tatăl lui Corneliu Dudnic. Mai multe persoane mi-au comunicat că trebuie să discut cu Corneliu Dudnic pentru ca să-mi rezolv problema”, a precizat Sprâncean.

Julieta Savițchi
16/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii