CNA confirmă că un şef de la AIPA a activat în cadrul instituței, iar apoi a fost demis pentru incălcări

Julieta Saviţchi
28/11/2015
Alexandru Slusari

Şeful Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, confirmă că șeful Direcției inspecție și control pe teren din cadrul Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), Marin Mortean, a activat în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției (actualmente CNA - n.r.) și a fost demis pentru încălcări de disciplină.

Într-un răspuns oficial la sesizarea preşedintelui „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, se arată că Mortean a fost demis de la CCCEC, în februarie 2008, pentru „încălcarea gravă sau sistematică a disciplinei”. 

Informaţia privind activitatea anterioară a lui Mortean a fost făcută publică de Vasile Bumacov, fost ministru al Agriculturii, şi de Aliona Mandati, proprietara unei livezi din Floreşti, în cadrul unei emisiuni de la TV 7. Aceştia au adus acuzaţii de corupţie la adresa lui Mortean, dar şi a altor funcționari de la AIPA, precum că ar încasa  de la fermieri cel puţin 20 la sută din suma subvenţiei alocate.

Marin Mortean a infirmat într-o conferinţă de presă că ar fi fost demis de la CCCEC pentru încălcări grave de disciplină. Potrivit lui Mortean, el, la fel ca şeful său, Petru Maleru, a devenit ţinta unei campanii de denigrare iniţiate de Bumacov, care s-ar răzbună pentru că nu i s-a permis să-şi facă interesele.

Alexandru Slusari a declarat pentru Centrul de Investigaţii Jurnalistice că a solicitat informaţii despre Mortean după ce acesta l-a ameninţat cu judecata. „Marin Mortean a declarat în conferinţa de presă că este curat ca lacrima. Închipuiţi-vă că de această persoană, care a fost demisă pentru încălcări grave de disciplină, depinde eliberarea subvenţiilor pentru fermieri”, a spus Slusari.

Procuratura Generală a iniţiat la începutul lunii noiembrie 34 de dosare penale pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări. Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la AIPA a documentelor privind realizarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate despre investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale, însă, erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul măririi valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Julieta Saviţchi
28/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii