CNA critică proiectul de lege al democraților prin care un procuror european ar putea candida la funcția de procuror general al Republicii Moldova

Anticoruptie.md
24/10/2019

Proiectul de lege care exclude obligativitatea cunoașterii limbii române, dar și deținerii cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general, propus de un grup de deputați democrați, este criticat de experții Centrului Național Anticorupție.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Autorii expertizei fac trimitere la Hotărârea Curții Constituționale din 11 decembrie 2014. 

„Curtea reține că prevederile Legii nr. 273-XVI din 7 decembrie 2007 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și Legii nr. 76-XVI din 10 aprilie 2008 pentru modificarea și completarea Codului electoral, care interzic ocuparea anumitor funcții publice cetățenilor Republicii Moldova care dețin și cetățenia altui stat, sunt contrare articolelor 38 și 39 combinate cu articolul 4 din Constituție. Respectiv, excluderea condiției de cunoaștere a limbii oficiale a statului și utilizarea termenului disjunctiv „sau” în expresia condiției de deținere a cetățeniei, nu asigură accederea în funcția de Procuror General a unei persoane profesioniste, integre și capabile să conducă instituția Procuraturii care este, conform art.1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „[...] o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești care, în procedurile penale și în alte proceduri prevăzute de lege, contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiției, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanei și ale societății”. Respectiv, numireaunei persoane necorespunzătoare în această funcție va afecta activitatea instituției Procuraturii”, se precizează în expertiza CNA.

Precizăm că proiectul de lege care prevede că persoanele care nu cunosc limba română și nu dețin cetățenia Republicii Moldova, ci a unui stat din Uniunea Europeană pot să concureze pentru funcția de procuror general a fost propus de deputații democrați Alexandru Jizdan, Elena Bacalu, Sergiu Sîrbu, Igor Vremea, Nicolae Ciubuc și Vladimir Vitiuc. La 4 octombrie curent, fracțiunea PD din Parlament a declarat, în debutul ședinței Parlamentului, că vrea procuror general european în Republica Moldova, idee vehiculată intens în ultimii ani de mai mulți membri ai blocului ACUM. De cealaltă parte, președintele Igor Dodon a declarat că preferă ca viitorul procuror general să dețină cetățenia Republicii Moldova. 

Anticoruptie.md
24/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii