CNA critică proiectul PSRM de modificare a Codului Audiovizualului: „Admite ingerințe periculoase pentru jurnaliști și persoanele care îi asigură cu informații”

Mariana Colun
16/12/2020

Proiectul de lege elaborat de deputații fracțiunii PSRM despre reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale, revenirea în spațiul mediatic a programelor din Federația Rusă, dar și reglementarea anumitor aspecte privind protecția confidențialității surselor de informare, este criticat de experții Centrului Național Anticorupție.

Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc ce pot genera riscuri de corupție la etapa implementării acestuia. În acest sens, au fost remarcate proceduri reglementate lacunar și ambiguu, lacune de drept, formulări care admit interpretări abuzive, norme ce admit prejudicierea intereselor contrar interesului public, atribuții care admit derogări și interpretări abuzive, concurența normelor de drept etc.

În expertiză se mai menționează că nota informativă a proiectului de lege nu cuprinde analize și studii care au condus la anumite concluzii ce au determinat elaborarea proiectului. 

Experții CNA au criticat și norma conform căreia „Dezvăluirea unei surse de informare poate fi dispusă de instanța de judecată în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”.

„Prevederile respective sunt generale și „adaptabile” la o multitudine de situații în care jurnaliștii ar putea fi obligați, în mod abuziv, să-și divulge sursele confidențiale de informare, iar persoanele ce au furnizat informația în anonimat să fie urmărite și intimidate. Recunoaşterea legală a protecţiei surselor de informare este necesară într-o societate democratică, iar limitele acestei protecții trebuie să fie stabilite exhaustiv și cu certitudine în lege. Acțiunile entităților publice trebuie să fie predictibile, iar persoanele vizate trebuie să cunoască preventiv limitele de protecție a drepturilor și libertăților lor. Admiterea unei ingerințe excesive a entităților publice în activitatea jurnaliștilor în ceea ce privește protecția surselor de informare constituie un pericol atât pentru drepturile jurnaliștilor, cât și pentru cele a persoanelor care îi asigură cu informații sub protecția anonimatului”, se arată în expertiză.

Mai mult, experții CNA au criticat norma care prevede micșorarea proporției programelor audiovizuale locale obligatorii pentru difuzare în limba română, de la 80% la 60%. „În urmaanalizei proiectului, se remarcă iminența riscului ca norma respectivă să fie interpretată abuziv astfel încât creatorii de programe locale să fie descurajați, iar limba de stat a Republicii Moldova – marginalizată. Reducerea valorilor nominalizate poate constitui o premisă pentru scăderea inițiativei în industria audiovizuală națională. Totodată, există riscul subestimării patrimoniului cultural național în favoarea producției mediatice străine.”

În ședința din 3 decembrie curent, coaliția formată din deputații PSRM și cei din Grupul Șor au votat, pe fundalul huiduielilor deputaților din opoziție, mai multe proiecte de lege, inclusiv proiectul propus de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi despre modificarea Codul Audiovizualului.

Mariana Colun
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii