CNA și ANI încurajează cetățenii să denunțe actele de corupție pe care le sesizează

Irina Odobescu
18/09/2020
Foto: CIJM

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) și a Autorității Naționale de Integritate (ANI) au făcut apel, vineri, în cadrul unui eveniment organizat de IDIS „Viitorul”, către cetățeni să aibă simț civic și să ajute autoritățile la prevenirea și combaterea corupției. 

Prevenirea și combaterea corupție, inclusiv prin informare, sunt de competența Centrului Național Anticorupție (CNA) și a Autorității Naționale de Integritate (ANI), care încurajează cetățenii să denunțe actele de corupție, sunt doar câteva dintre concluziile unei mese rotunde la care au participat autorități, dar și reprezentanți ai societății civile. 

Șeful Direcției educaţie anticorupţie DGPC în cadrul CNA, Ion Pruteanu, a constatat că din cele peste 3.000 de apeluri telefonice anuale de la cetățeni, care au sunat să denunțe acte de corupție, doar puține cazuri au ajuns în instanța de judecată și au avut ca finalitate sancționarea persoanei corupte.

Printre principalele motive ale acestei situații este refuzul cetățenilor  de a se prezenta și de a semna denunțul. Persoanele care sesizează acte de corupție trebuie să declare că nu fac denunțul în scop de răzbunare. La aceste cauze se adaugă și refuzul lor de a participa ulterior la ședințele de judecată, În general, oamenii se tem de  posibilele urmări care-i pot afecta, inclusiv piederea locului de muncă. 

La rândul său, șeful Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor în cadrul ANI, Viorel Sochircă, a accentuat că instituția pe care o reprezintă previne corupția prin analizarea averilor și intereselor personale. Crearea climatului de integritate, potrivit lui Sochircă este foarte important, deoarece va spori conștientizarea necesității respectării legii.

Sochircă a încurajat cetățenii să verifice bunurile declarate de aleșii locali și în cazul în care observă neconcordanțe să anunțe instituțiile competente. El a precizat că averile funcționarilor publici din Republica Moldova pot fi accesate pe pagina de web a ANI, secțiunea portalul declarațiilor. 

Reprezentanții CNA și ANI au mai făcut apel la cetățeni să sesizeze și actele de corupție. CNA poate fi sesizat aici, iar numărul Liniei Naționale Anticorupție este 0 800 55555.

 

Irina Odobescu
18/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii