Comisia de la Veneția a remis un aviz la proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Recomandările Comisiei

Anticoruptie.md
17/11/2020

Comisia de la Veneția a remis un aviz, în regim de urgență, la solicitarea Curții Constituționale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. În avizul său, Comisia a abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituționale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce țin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Comisia de la Veneția a reiterat că mandatul profesorilor titulari în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie confirmat pentru o perioadă de șase ani în total, cu votul a trei cincimi din deputații aleși. În circumstanțele specifice din Republica Moldova, modelul confirmării unice cu un nivel înalt de susținere ar putea asigura o bună tranziție către o autoritate cu un mandat cu mai multă independență față de politic în viitor.

Totodată Comisia a accentuat că atâta timp cât se garantează continuitatea exercițiului mandatelor într-o manieră echilibrată și cu o afectare minimă a intereselor care ar putea fi puse în joc în perioada tranziției, proiectul Articolului II (3) nu este disproporționat în sensul că acesta ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil între două interese conflictuale – securitatea mandatului profesorilor titulari -membri ai CSM și necesitatea de a menține ordinea publică.

Referitor la aspectul ce ține de măsura tranzitorie care interferează cu dreptul la viața privată a profesorilor titulari-membri ai CSM, garantat de Articolul 8 al CEDO, Comisia și Directoratul conchid că eșecul confirmării nu ar avea nici o implicare pentru reputația și integritatea lor. Profesorii titulari – membri ai CSM, care sunt profesori universitari titulari își vor menține carierele lor în calitate de avocați și cadre universitare, iar pozițiile lor de membri ai CSM, oricât de importante și prestigioase acestea ar putea fi în comunitatea juridică și indiferent cum ar putea fi percepute și evaluate de către ei înșiși, nu se referă la sfera principală a activității lor profesionale.

Amintim că, la 22 septembrie curent, ​Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției privind reorganizarea sistemului judecătoresc. „Curtea a notat că proiectul de lege constituţională pentru modificarea și completarea Constituției nu respectă condițiile de revizuire a Constituției și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Acest aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizia CC.

La 30 septembrie, Guvernul a aprobat un nou proiect de lege de revizuire a Constituției privind reorganizarea sistemului judecătoresc. Noul proiect prevede excluderea termenului de cinci ani la numirea judecătorilor. În același timp, în Constituție ar urma să fie introdusă și prevederea conform căreia președintele țării poate refuza o singură dată candidatura înaintată de CSM. Proiectul mai prevede că CSM ar urma să aibă 12 membri, numiți pentru șase ani, care pot deține doar un mandat.

Anticoruptie.md
17/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii