Comisia Electorală Centrală are o nouă conducere

Crina Dumitriu
20/07/2019
Jurnal.md

Profesorul universitar Dorin Cimil o va înlocui pe Alina Rusu la conducerea Comisiei Electorale Centrale. El a fost ales în fucția de președinte al CEC cu votul a șapte din cei nouă membri ai Comisiei. Un membru a votat împotrivă, iar altul s-a abținut. Dumitru Cimil a fost singurul candidat la șefia CEC. Vladimir Șerban a fost ales vicepreședinte al Comisiei, cu opt voturi, iar Maxim Lebedinschi a fost ales în calitate de secretar, cu votul a șapte membri.

Noul președinte al Comisiei Electorale a spus că își propune „să pună pe roate întreg procesul electoral care va fi lansat în Republica Moldova, să fie corect în ceea ce va face, ceea ce spune și ceea ce gândește”. De asemenea, el a menționat, citat de IPN, că nu are afiliere politică și că și-a asumat o răspundere enormă venind în fruntea instituției, pentru a duce la capăt mandatul pe care îl are actuala componentă a CEC. Dorin Cimil a mai spus că, de la 1 august, membrii CEC au în față la un volum de muncă mare deoarece se apropie alegerile locale generale.

Vladimir Șerban, ales vicepreședinte, a declarat că, până la ședința CEC-ului, au fost discuții serioase, inclusiv în cadrul unei întruniri neoficiale, „cu cărțile pe masă”, cu privire la candidatura pentru funcția de președinte și celelalte funcții, „pentru a vedea cine dorește să-și asume, în această perioadă, anumite responsabilități”.

Noul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat că, la începutul ședinței, toți cei trei membri noi veniți au declarat pe propria răspundere că nu sunt membri de partid. „În conformitate cu prevederile legale, noi suntem pe întreaga perioadă a mandatului, și în corespundere cu jurământul nostru, neafiliați politic și inclusiv suntem obligați să ne abținem chiar și de la declarații politice”, a spus Maxim Lebedinschi.

La începutul săptămânii, Parlamentul a confirmat în calitate de membri ai CEC trei membri noi. Este vorba de avocatul Dumitru Pavel, profesorul universitar Dorin Cimil și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi. Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după demisiile anunțate de Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan, scrie IPN.

Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele țării și alți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

 

Crina Dumitriu
20/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii