Comisia Europeană, îndemnată să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova

Anticoruptie.md
20/07/2017
Președintele PPE, Joseph Daul. Foto: koha.net

Partidul Popular European (PPE) denunță schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova, după ce joi, 20 iulie, Parlamentul a adoptat documentul, și condamnă cu vehemență ignorarea de către Parlamentul moldovean a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Formațiunea politică solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova.

„Este o rușine că majoritatea Parlamentului moldovean a ales astăzi, pentru cetățenii săi, autoritarismul în detrimentul democrației, corupția în detrimentul transparenței și haosul în detrimentul statului de drept. Este foarte regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația socialiștilor şi a Partidului Democrat, în frunte cu Vlad Plahotniuc, în loc să apere interesele poporului lor”, potrivit unei declaraţii a președintelui PPE Joseph Daul, difuzată presei.

Liderul PPE precizează că anterior Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară de a nu fi schimbat, la acest moment, sistemul electoral. „Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și preocupările Uniunii Europene privind schimbarea sistemului electoral și, în schimb, au imitat modificări aduse noii legi electorale. Mai mult, cele mai mari îngrijorări legate de noua lege nu au fost abordate, iar riscurile nu au fost omise. În plus, noua lege electorală a fost adoptată într-o manieră grăbită și opacă, fără a implica nici opoziția, nici întreaga gamă a societății civile”, se arată în comunicatul PPE.

Având în vedere situația gravă și neglijarea completă din partea Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor a recomandărilor Comisiei de la Veneția și cerințelor UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Moldova.

Anticoruptie.md
20/07/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii