Comisia juridică din Parlament a dat undă verde promovării a patru magistrați la Curtea Supremă de Justiție

Mariana Colun
03/03/2021

Comisia juridică numiri și imunități din Parlament a aprobat rapoarte pozitive pentru propunerea la numirea în funcții administrative la Curtea Supremă de Justiție a Tamarei Chişca-Doneva și Nadejdei Toma, ambele desemnate vicepreședinte ale CSJ. Au mai primit rapoarte pozitive pentru a fi promovați în funcția de judecători ai CSJ Oxana Robu și Ghenadie Plămădeală. Anunțul a fost făcut de deputatul fracțiunii PPDA, Dinu Plîngău, care a precizat că deciziile au fost luate miercuri, într-o ședință care a avut loc cu ușile închise. 

Dinu Plîngău a menționat că doi magistrați au primit rapoarte negative. Este vorba despre Anatolie Minciună și Nicolae Șova. Dosarul Alionei Miron a fost restituit la Consiliul Superior al Magistraturii, invocându-se faptul că judecătoarea a avut o întâlnire cu președintele țării.

Precizăm că la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, deputatul Dinu Plîngău, a anunțat în cadrul unui briefing că unii magistrați care au primit undă verde pentru a fi promovați la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție sau la cea de vicepreședinți ai CSJ ar avea grave probleme de integritate, iar o parte din ei figurează ca participanți ai unor grupări criminale. 

Amintim că la sfârșitul lunii iulie 2020, Tamara Chişca-Doneva a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului civil comercial și de contencios administrativ din cadrul CSJ. În aceeași zi, Nadejda Toma a fost desemnată vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului Penal al CSJ. 

Potrivit informaţiilor Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Tamara Chişca-Doneva au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO. Printre cele mai importante este încheierea emisă în iulie 2005, în dosarul SAGemenii. Guvernul Republicii Moldova este obligat să achite 1,5 milioane de euro în dosarul respectiv.

La 22 septembrie 2020, alți cinci judecători au fost promovați de membrii CSM în funcția de judecători la CSJ. Citiți aici despre magistrații promovați în sistem care au fost vizați în anchetele jurnaliștilor de investigație sau au ajuns în atenția opiniei publice după ce au emis hotărâri controversate în dosare scandaloase.

Mariana Colun
03/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii