Comisia pentru monitorizarea activității SIS își lărgește rândurile. Câți membri va avea

Anticoruptie.md
20/03/2024
Sursa: CIJM

Parlamentul Republicii Moldova va înființa o comisie care va monitoriza activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Subiectul a fost dezbătut la o ședință organizată de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. La discuții au participat deputați, conducerea SIS, reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Centrului de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate.

Discuțiile s-au axat pe aspecte ce vizează comisia care urmează a fi creată, cum ar fi: competențele acesteia, componența, precum și regulamentul de activitate. Se propune ca această comisie să fie constituită din șapte membri: trei membri ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, doi membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități și doi membri ai Comisiei drepturile omului și relații interetnice. S-a discutat și despre desemnarea unui reprezentant al societății civile, care să fie membru al comisiei speciale, însă fără drept de vot.

Participanții la ședință au convenit asupra creării unui grup de lucru, în cadrul căruia să fie elaborat regulamentul de activitate al comisiei speciale permanente de monitorizare a SIS.

„Obiectivul nostru este să creăm un grup de lucru în care să fie reprezentanți ai fiecărei comisii, dar și reprezentanți ai instituției care monitorizează activitatea SIS, inclusiv din societatea civilă. Trebuie să modificăm legislația și să trecem la o etapă nouă. Așa cum există, astăzi, subcomisia de control din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu este eficientă”, a spus președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Actualmente, în cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică activează o subcomisie, formată din trei membri, care monitorizează activitatea SIS.

Anticoruptie.md
20/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii