Comisia Pre-Vetting, fără un membru. Vitalie Miron și-a anunțat demisia

Anticoruptie.md
06/10/2023
vetting.md

Membrul Comisiei de evaluare a performanțelor și integrităților candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting), Vitalie Miron, a depus cerere de demisie la Parlament. Miron, propus de fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dă de înțeles că nu vrea să participe în „absurdul juridic” format în prezent. 

Vitalie Miron spune că a luat o decizie asumată, iar cel mai important argument în favoarea plecării este reprezentat de deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a admis contestațiile celor 21 de candidați care nu au promovat evaluarea, aceștia urmând să fie reevaluați. În aceste condiții, membrii Comisiei de evaluare sunt forțați să execute hotărârile CSJ și să promoveze candidații anterior necalificați. 

„... Astfel, la această etapă, pe de o parte, există situația de fapt a candidaților materializată prin deciziile Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării, iar pe de altă parte, prin deciziile CSJ, argumentele Comisiei au fost descalificate, iar aceasta din urmă de fapt fiind obligată să promoveze candidații. Oricine ar intra în esența lucrurilor, ar conștientiza că suntem în prezența unui absurd juridic, cînd luarea unei alte decizii ar însemna încalcarea prevederilor art. 120 din Constituția Republicii Moldova prin neexecutarea deciziilor CSJ, opțiune deloc admisibilă pentru mine. O circumstanță și mai gravă este faptul că am aflat din spațiul public despre faptul că Comisia a promovat persoane care se află pînă în prezent sub urmărire penală, sau care au obligații financiare, circumstanțe ascunse de candidați. Astfel, consider că mecanismul legal nu a acordat Comisiei posibilitatea de a aprecia obiectiv și multiaspectual toți candidații. De fapt, ne-am limitat la sinceritatea candidaților și a organelor și instituțiilor ce ne-au livrat informația, care s-au adeverit a fi de rea credință în unele cazuri, pentru ce fapt urmau a fi descalificați”, a menționat Miron.

Anume din aceste motive, spune Miron, unica soluție de a-și păstra imparțialitatea și onestitatea este demisia din funcția de membru. 
„În aceste circumstanțe, unica soluție pe care o consider oportună pentru a-mi păstra imparțialitatea și onestitatea, pentru a nu admite încălcarea cadrului legal și pentru a evita neexecutarea deciziilor CSJ, este să-mi anunț demisia din funcția de membru al Comisiei de Pre-Veting începând cu ziua de astăzi”, a conchis Vitalie Miron.

 

 

Anticoruptie.md
06/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii