Concurs blocat la alegerea unui nou șef adjunct al Procuraturii Anticorupție

Anticoruptie.md
09/08/2016
sursa foto: CIJM

Procuratura Anticorupție va mai rămâne un timp fără unul dintre cei doi șefi adjuncți. Turul doi al concursului pentru desemnarea celui de-al doilea procuror adjunct al Procuraturii Anticorupție nu va mai fi organizat, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md Mircea Roșioru, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit lui, începând cu 1 august 2016, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Procuraturii, s-a schimbat și procedura de numire în funcție a procurorilor.

„Viitorii candidați vor trebui să treacă mai întâi prin Colegiul de evaluare, apoi prin Colegiul de selecție. Vor trebui să se înregistreze în registre speciale pentru promovare. Procedura a devenit mai complicată și va dura mai mult”, ne-a explicat Roșioru, precizând că vor fi depuse eforturi pentru ca cel de-al doilea procuror adjunct al Procuraturii Anticorupție să fie numit până la sfârșitul acestui an.

La ședința CSP din 14 iulie 2016, a fost ales un adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Este vorba despre Ştefan Şaptefraţ, ex-şef interimar la Procuratura de Transport. Şap­te­fraţ a candidat anterior şi la funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie. A devenit pro­cu­ror inte­ri­mar al Pro­cu­ra­tu­rii de Trans­port în octombrie 2014. Ziarul de Gardă relata că Ştefan Şap­te­fraţ este unul din­tre cei mai pros­peri pro­cu­rori. Împre­ună cu soţia sa, Elena Cob­zac, locu­ieşte într-un imo­bil la Toha­tin, municipiul Chi­şi­nău, con­struit încă în anii 2000. „În iunie 2008, fiind pro­cu­ror în secţia nr.1, Dire­cţia con­trol al urmă­ri­rii penale, Şap­te­fraţ a cum­pă­rat de la SRL NourCo un teren cu o con­stru­cţie nefi­na­li­zată pe str. Sar­mi­ze­ge­tusa, 53 din Chi­şi­nău con­tra 11,65 mili­oane de lei, deşi sala­riul său de fun­cţie era de doar câteva mii de lei pe lună. Des­pre tranza­cţia pro­cu­ro­ru­lui a aflat con­du­ce­rea Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG), iar peste trei luni, în sep­tem­brie 2008, acesta era eli­be­rat din fun­cţie, din pro­prie ini­ţi­a­tivă, con­form unui ordin al pro­cu­ro­ru­lui gene­ral. La scurt timp după ple­ca­rea din orga­nele Pro­cu­ra­tu­rii, Şap­te­fraţ pro­cură un alt teren la Mileş­tii Mici, Ialo­veni, plă­tind 6,37 mili­oane de lei, dar şi un teren agri­col de 1,3 ha”, potrivit Ziarului de Gardă.

Pe lângă Ştefan Şaptefraţ, în cursă s-au mai înscris Octavian Lazarev de la Procuratura Generală, Lilian Corpaci de la Procuratura municipiului Chişinău, Eduard Vazar şi Andrei Balan, ambii de la Procuratura Anticorupţie. Totuși, CSP nu a selectat niciunul dintre acești candidați.

Anticoruptie.md
09/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii