Concurs eșuat la ANI. Teodor Cârnaț și Victor Strătilă nu au trecut testul la poligraf

Anticoruptie.md
09/10/2017
foto: IPNși privesc.eu. Colaj: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate urmează să anunțe un nou concurs pentru funcția de președinte al ANI. Candidații care au trecut proba scrisă și interviul din cadrul concursului au picat testul la poligraf. Astfel, potrivit lui Eugeniu Vițu, șeful Serviciului informare și relații cu publicul al ANI, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă nu vor putea candida repetat pentru funcția de președinte al Autorităţii.

În urma primelor două etape ale concursului, Teodor Cârnaț a acumulat 43 de puncte, iar Victor Strătilă – 33,9 puncte din maximum de 60.

Referindu-se la concursul pentru funcția de președinte al ANI, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a declarat, miercurea trecută, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, că este de părerea că pentru această funcție se bat candidați slabi.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Teodor Cârnaț ne-a declarat că modul în care s-a încheiat acest concurs demonstrează că totul a fost o farsă. „Am ascultat declarațiile domnului Candu de la dezbaterile de la Moldova1, apoi și domnul Ostaf a menționat public faptul că cei doi candidați au obținut note slabe la probe. După aceste reacții am ezitat să merg la proba de poligraf. Acum e clar că ultima testare a fost doar o piedică. Am fost verificat timp de șase ore la poligraf. Am întrebat dacă am trecut testul și mi s-a spus că voi afla abia luni. Îmi pare rău că au decis să ne elimine în acest mod din concurs, tocmai la testul de integritate, pentru a crea impresia că nu sunt credibil. Ceea ce s-a întâmplat demonstrează că nu sunt comod guvernării”, ne-a declarat Teodor Cârnaț.

Pentru funcția de președinte al ANI au candidat inițial patru persoane: Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Strătiță, ex-vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, ex-președinte al CNI și Lilian Chișca, șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI.

Anatolie Donciu a fost descalificat din concurs pentru că nu a putut demonstra membrilor Consiliului de integritate că a contestat în judecată Raportul comisiei speciale parlamentare care a anchetat activitatea sa și a descoperit mai multe încălcări. Lilian Chișca și-a retras candidatura din cursa pentru funcția de președinte al Autorităţii. 

Anticoruptie.md
09/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii