Experți, despre concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție: "Cei care influențează sistemul încearcă să mențină persoane pe care le vor putea controla"

Anastasia Nani
16/04/2016
Foto: CIJM

Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție se desfășoară în grabă, în conformitate cu legea veche, astfel încât, după ce reforma Procuraturii va fi finalizată, cei care controlează instituția să-și poată menține persoanele apropiate în sistem. Concluzia aparține experților care au participat la ședința de joi, 14 aprilie, a Clubului Jurnaliștilor de Investigație.  

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat desfășurarea concursului încă în luna februarie. În cursă s-au înscris Ruslan Caraivan, procurorul UTA Găgăuzia, Viorel Morari, șef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului de Interne şi Serviciului Vamal, Ion Dulghieru, procuror adjunct al sectorului Centru, Roman Eremciuc, procuror adjunct al sectorului Botanica și Ștefan Șaptefrați, procuror interimar al Procuraturii Transport. 

Anterior, Viorel Morari a mai ocupat acest post, asigurând interimatul. Actualul șef interimar al instituției este Adrian Popenco. Acesta a venit în fruntea Procuraturii Anticorupție după ce predecesorul său, Eduard Harunjen, în prezent procuror general adjunct, a fost transferat în funcția de prim-adjunct al procurorului general. De-a lungul anilor, pentru această funcție s-au dat mai multe bătălii, atât publice, cât și de culise, instituția având o perioadă îndelungată șefi interimari.

"De ce atâta grabă? Noua Lege cu privire la Procuratură prevede un mecanism mult mai sofisticat de triere, iar noul șef ar urma să fie ales conform legislației vechi Este o alegere extrem de responsabilă. (...) Am impresia că acești candidați, nu știu unde se duc. Ei nu au văzut cadrul normativ conex Legii Procuraturii, care transformă șeful Procuraturii Anticorupție într-un manager și o persoană care ia decizii strategice pentru dezvoltarea instituției. Nu este un procuror care emite ordonanțe”, a comentat Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care a condus grupul de lucru responsabil de elaborarea proiectului de lege cu privire la Procuratură.

Mariana Kalughin, de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că cei care au influență asupra sistemului încearcă să mențină persoane pe care le vor putea controla chiar și în condițiile noii legi. “Se încearcă desemnarea în grabă a noului șef a Procuraturii Anticorupție pentru că acestuia i se va permite să-și ducă mandatul până la capăt. Astfel numești o persoană în condițiile vechii legi, dar își va duce mandatul în condițiile legii noi”, a menționat experta.

“Atunci când există un sistem grav afectat de anumite vicii, acesta nu se poate autoreforma. Dacă îi dai prea multă independență, de obicei sistemul de închide și de fapt rezistă încercărilor de reformă”, a subliniat Vlad Gribincea.

În cazul funcției de procuror general, președintele CRJM propune ca președintele Parlamentului să instituie un grup de experți independenți care va selecta un candidat. “Ar putea să fie creat un grup de experți total independenți și să fie doi reprezentanți ai Parlamentului care să urmărească procesul. Primul procuror general să fie numit nu conform noii Legi cu privire la Procuratură, ci în conformitate cu procedura din această lege. Este o șansă de a rupe acel cerc vicios în care riscăm să ne pomenim după 1 august (data când ar trebui să intre în vigoare reforma Procuraturii - n.r.)", a adăugat expertul.

Reprezentanții Procuraturii Antcorupție, precum și cei ai Centrului Național Anticorupție au refuzat să participe la dezbateri, deși au fost invitați. 

Ședinta Clubului Jurnaliștilor de Investigație - “Integritatea Judecătorilor și distribuirea aleatorie a dosarelor” - face parte din Campania Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Anastasia Nani
16/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii