Concurs pentru jurnaliști de investigație

Jurnalism de Investigații pentru Securitate Energetică

Ilie Gulca
01/10/2021

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova împreună cu partenerii săi World Experience for Georgia și DiXi Group din Ucraina are plăcerea să anunțe un concurs pentru jurnaliști de investigație în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru securitatea energetică” finanțat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund.

Jurnaliștii de investigație sau jurnaliștii interesați de probleme de securitate energetică din Georgia, Moldova și Ucraina sunt invitați să trimită articole pentru orice tip de platformă mediatică (site, TV, radio) (denumite în continuare articol pentru concurs) despre problemele sectorului energetic legate de regiunile separatiste.

Concursul își propune ca scop să încurajeze urmărirea sectorului energetic în rândul jurnaliștilor și să sensibilizeze problemele critice ale politicii energetice în legătură cu regiunile separatiste.

ELIGIBILITATE

Concursul este deschis jurnaliștilor de pe toate platformele mediatice din Georgia, Moldova și Ucraina, inclusiv site, TV și Radio:

● Jurnaliștii care vor să participe trebuie să aibă o experiență minimă și să fi publicat minim trei articole în presă.

● Înscrierile în echipă vor fi acceptate.

● Membrii echipei care au depus candidatura ca membri ai unei echipe nu vor fi eligibili pentru aplicarea individuală.

CERINȚE

Participanții interesați trebuie să respecte următoarele cerințe minime:

● Subiectul articolului trebuie să fie legat de problemele energetice din regiunile separatiste și de impactul acestora asupra securității energetice naționale.

● Articolul/produsul concursului trebuie publicat / difuzat într-o instituție media cunoscută.

● Articolul trebuie să fie realizat în limbile română sau engleză.

● Invităm participanții să participe la un training online organizat de WEG și organizațiile partenere sau să asculte înregistrarea video a acestuia. Participarea la instruirea online îi va ajuta pe jurnaliști să obțină o înțelegere mai precisă și mai profundă a problemelor legate de energie.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și organizațiile sale partenere vor oferi asistență de bază participanților la concurs în timpul realizării articolului pentru concurs.

TRAINING  

6 ore de instruire online vor avea loc în octombrie. Participanții vor fi anunțați în prealabil.

Participanții la instruire vor explora:

● Probleme de securitate energetică legate de regiunile separatiste.

● Surse de date energetice și sugestii pentru analiza și interpretarea a acestora.

● alte subiecte relevante.

PREMIERE

Concursul va desemna trei câștigători a câte trei premii de 1.000 de euro brut fiecare.

Notă: Juriul este liber să nu premieze 3 candidați în cazul în care vor fi puține articole.

CRITERIILE DE EVALUARE

Aplicațiile vor fi evaluate de WEG și organizațiile partenere în baza criteriilor stabilite, după cum este indicat în tabelul de mai jos:

 

Criterii

Maximum de puncte

1.    

Relatare echilibrată și imparțială

Faptele, statisticile și datele ar trebui să fie susținute de surse fiabile. Citatele utilizate trebuie să provină din mai multe surse. Toate sursele ar trebui să fie reale și credibile. Diferite părți ale argumentării trebuie reprezentate. Relatarea trebuie să fie sensibilă la conflicte.

40

2.    

Profunzimea relatării și analizei

Articolul (produsul TV &Radio) ar trebui să exploreze implicațiile sociale, economice, politice și de securitate energetică ale subiectului ales și să arate legăturile dintre problemele legate de energie în regiunile separatiste și securitatea națională.

40

3.    

Calitate tehnică / stil

În cazul materialelor video:

Imaginile trebuie să fie de calitate din punct de vedere tehnic și artistic. Aceasta include compoziția, iluminatul, culoarea, claritatea și subiectul.

Subiecții din imagine trebuie să reprezinte realitatea și să nu fie manipulați sau modificați.

În cazul materialelor scrise:

Articolele publicate trebuie să includă 1-3 imagini (fotografii, ilustrații, diagrame etc.). Articolul trebuie scris într-un limbaj accesibil.

10

4.

Publicare

Articolul pentru concurs trebuie publicat într-o platformă mediatică cu acoperire națională.

10

Maximum total de puncte:

100

 

DEPUNEREA DOSARELOR

Jurnaliștii interesați de training sunt invitați să trimită un formular de cerere completat pentru a participa la instruire.

Participanții trebuie să trimită articolul cu care vor participa la concurs (link), cele publicate anterior la aceeași tematică și informații de contact la următorul e-mail:

Moldova: [email protected]

Toate articolele trebuie trimise până pe 25 decembrie 2021, ora 17:00.

PER

Articolele trebuie să fie publicate / difuzate / postate în perioada 15 octombrie – 25 decembrie 2021. Ceremonia de premiere va avea loc până la 15 ianuarie 2022.

Pentru orice informație adăugătoare, vă rugăm să ne contactați:

Moldova: [email protected]/ [email protected]

CENTRUL DE INVESTIGAȚII JURNALISTICE DIN MOLDOVA

Centrul de Investigații Jurnalistice activează ca un centru de resurse pentru mass-media, pentru societatea civilă în general şi pentru jurnalişti în particular, oferind o amplă bază de date, contacte la nivel local şi naţional. Centrul a desfăşurat numersoase campanii media de sensibilizare a opiniei publice, precum şi traininguri de instruire pentru studenţi, jurnalişti şi funcţionari publici. 

Pentru mai multă informație, vizitați anticoruptie.md

Ilie Gulca
01/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii