Conferința internațională anticorupție: jurnaliștii de investigație sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva corupției

Cornelia Cozonac
19/06/2024

Jurnaliștii de investigație sunt cei mai buni aliați în lupta anticorupție, iar transparența, corectitudinea și legalitatea sunt hârtia de turnesol pentru orice societate democratică. Acesta este unul dintre laitmotivele Conferinței internaționale anticorupție, ce se desfășoară în perioada 18 iunie - 21 iunie, în capitala Lituaniei, orașul Vilnius. Conferința, aflată la a 21 ediție, reunește reprezentanți ai guvernelor și instituțiilor anticorupție, societății civile și jurnaliști de investigație din aproape 150 de țări. Republica Moldova este reprezentată de peste 40 de oficiali din instituțiile anticorupție, justiție, societatea civilă și jurnaliști de investigație. 

Printre subiectele discutate în cadrul conferinței sunt noile ameninițări generate de schemele și rețelele de corupție din toată lumea, care devin tot mai sofisticate, cooperarea locală, regională și internațională între organizații, actori de stat și jurnaliști de investigație, securitatea, protecția și apărarea activiștilor anticorupție. În cadrul unor grupuri de lucru vor fi investigate obstacolele cu care se confruntă organizațiile internaționale precum UNODC și Banca Mondială, alături de ONG-uri precum Transparency International, pentru a se îndrepta către indicatori mai acționabili ai corupției.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a remarcat în discursul său, miercuri, la conferință, că țara sa a făcut eforturi considerabile, după ieșirea din fosta Uniunea Sovietică, pentru a stăvili corupția și a impune transparența, etica, onestitatea și buna guvernare în toate structurile de stat. Multe reușite ale Lituaniei pe calea combaterii și eliminării corupției au fost posibile cu susținerea Uniunii Europene, dar și în cadrul unor colaborări regionale și internaționale. „Lituania este determnată să combată corupția sistemică, corupția strategică, care se impune acum în contextul războiului hibrid, dar asta se face prin transparență, deschidere din partea statului, cu implicarea cetățenilor, dar și a businesului, unde guvernează legalitatea și etica”, a mai declarat președintele Lituaniei la Conferința internațională anticorupție.    

La conferina de la Vlnius au loc în paralel instruiri, ateliere, masster-klasuri, schimb de experiență, relaționări și discuții bilaterale. În cadrul conferinței sunt prezentate și noi inovații și instrumente în măsurarea corupției. O temă aparte ține de dezinformare și știri false în contextul războiului hibrid și legătura acestora cu crima organizată și corupția, utilizarea banilor murdați în aceste scheme.   

Printre vorbitorii invitați la ediția din acest an se  află și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Tatiana Molcean (Republica Moldova), secretar executiv, Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite, și Paul Radu, co-fondator și șef al proiectului de inovare, raportare a crimei organizate și a corupției (OCCRP).

Conferința Internațională Anticorupție (IACC) este cel mai important forum global din lume care abordează provocările tot mai sofisticate generate de corupție, care reunește șefi de stat, reprezentanți guvernamentali, ai societății civile și ai sectorului privat. Înființată în 1983, IACC are loc de obicei la fiecare doi ani într-o regiune diferită a lumii și găzduiește între 800 și 2000 de participanți din peste 135 de țări din întreaga lume.

 

Cornelia Cozonac
19/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii