Conflictul de interese constatat în privința primarului Dorin Chirtoacă, anulat de judecători

Anticoruptie.md
03/04/2017
Lucrările de reparație a db. Negruzzi, efectuate de Delta ACM-93. FOTO: CIJM

Curtea Supremă de Justiție a respins, săptămâna trecută, ca inadmisibil un recurs al Comisiei Naționale de Integritate într-un dosar împotriva primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, acuzat de conflict de interese în cazul unei licitații organizate de Primăria mun. Chișinău.

Autoritatea de control a integrității a constatat, în octombrie 2015, că edilul Capitalei s-ar fi aflat în conflict de interese, favorizând desemnarea SC Delta ACM-93 SRL învingătoare a licitației internaționale cu privire la reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și a străzilor Constantin Negruzzi şi Vasile Alecsandri din Chişinău. Potrivit CNI, compania a câștigat anterior licitaţia cu privire la reabilitarea străzii Alecu Russo din Capitală, lucrări care s-au efectuat cu încălcarea termenului şi a cerinţelor de calitate.

Nemulțumit de decizia Comisiei, Dorin Chirtoacă a contestat-o în instanță.  Atât Judecătoria Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău i-au dat dreptate edilului care a explicat că, potrivit legii naţionale, conflictul de interese apare doar atunci când subiectul declarării are un interes personal, care ar influenţa îndeplinirea atribuțiilor oficiale cu imparțialitate şi obiectivitate. „La caz, nu este cert în ce împrejurări CNI a ajuns la concluzia prezenţei interesului personal la desemnarea SC Delta ACM-93 SRL ca învingător al licitației privind reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a str. Constantin Negruzzi şi Vasile Alecsandri din mun. Chişinău”, a precizat Chirtoacă în instanță.

Primarul a subliniat faptul că a fost membru al Comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul licitaţiei, îndeplinindu-şi obligațiile de serviciu, nu constituie conflict de interese.

Pe 29 martie, Curtea Supremă de Justiție a pus punct acestui dosar, iar decizia prin care CNI l-a găsit vinovat pe Dorin Chirtoacă de conflict de interese a fost anulată.

Delta ACM - 93 este o companie de construcţii din România înfiinţată în 1993 de către omul de afaceri Florea Diaconu. Presa a scris în repetate rânduri că firma ar fi apropiată Partidului Democrat Liberal (PDL) din România, din care a făcut parte şi fostul preşedinte român, Traian Băsescu. Printre directorii companiei se numără şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, până în anul 2012 deputat PDL, iar în prezent secretar general al Partidului Forţa Civică.

Dorin Chirtoacă are legături apropiate cu familia ex-preşedintelui Băsescu. Edilul este nașul de botez al fiicei acestuia, Elena Băsescu. Înainte ca licitația să se desfășoare, Ştefan Pirpiliu a vizitat frecvent Capitala Republicii Moldova, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu lideri ai actualului partid al lui Băsescu, Mişcarea Populară: Teodor Baconschi şi Eugen Tomac.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat anterior o amplă anchetă despre licitația privind reparația bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a străzilor Constantin Negruzzi şi Vasile Alecsandri, scoțând la lumină mai multe încălcări.

Anticoruptie.md
03/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii