Consătenii lui Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului, și-au trecut locașul la Mitropolia Basarabiei

Ilie Gulca
27/02/2024
Preotul Alexandru Noroșean și arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni, Petru

Biserica localității în care s-a născut IPS Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului, „Acoperemântul Maicii Domnului”, satul Stolniceni, raionul Hâncești, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, și a trecut la Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, în urma unei decizii luate de consiliul parohial în frunte cu preotul Alexandru Noroșean.

„Preacucernicia Voastră, sunteți oprit de a săvârși cele sfinte pentru neascultare și nesupunere față de Biserica-Mamă și față de Ierarhia Bisericească Superioară, așa cum spun canoanele Bisericii Ortodoxe, pentru încălcarea jurământului de preoție dat în ziua hirotoniei pentru părăsirea eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic, în baza raportului Comisiei Disciplinare a protopopiatului Hâncești”, se menționează într-un decret semnat de episcopul de Ungheni și Nisporeni, Petru, emis pe 8 februarie.

Conform decretului ierarhului Mitropoliei Moldovei, toate slujbele, ierurgiile, sfintele taine - Cununia, Botezul, Înmormântarea, Sfințirea casei etc. - , care vor fi săvârșite în continuare de către Sfinția Voastră, nu sunt valabile până când nu veți aduce pocăință și nu vă veți întoarce la Biserica-Mamă, în cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Mitropolia Moldovei. 

Pe pagina de Facebook a preotesei Raisa Noroșean, au fost publicate „felicitări pentru creștini din Stolniceni” pentru decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei.

„Le zicem bun venit acasă în Patriarhia Română! Stolniceni este localitatea unde s-a născut IPS Antonie Plămădeală, mitropolitul Ardealului... Toate opririle „sunt nule și neavenite" vorba Înalt preasfințitului Antonie Plămădeală. Creștinii care cer revenirea in cadrul Patriarhiei Române sunt tot mai mulți!”.

Antonie (Leonida) Plămădeală (1926–2005) a fost înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, mitropolit al Ardealului (1982-2005), membru de onoare al Academiei Române și fost reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la Consiliul Mondial al Bisericilor.

De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, din cauza justificării acestui război nedrept de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, zeci de parohii din Mitropolia Moldovei au trecut la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ilie Gulca
27/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii