Considerate ilegale de Chișinău, sărbătorite cu fast la Comrat. Zeci de localnici din regiune au aniversat referendumul din 2014

Anticoruptie.md
02/02/2024
t.me/nokta

Centrul orașului Comrat a fost împânzit vineri, 2 februarie, de o mulțime de oameni. Aceștia, ghidați de conducerea autonomiei, au organizat un marș prin care au marcat aniversarea referendumurilor din 2014, considerate ilegale de Chișinău. 

La manifestație au fost observați: bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor Petrov, dar și deputații de la Chișinău din partea partidului Șor, declarat neconstituțional în 2023 și radiat din actele oficiale, Marina Tauber și Vadim Fotescu.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a limitat la un discurs scurt în fața mulțimii. Aceasta a transmis că găgăuzii au demonstrat atunci că sunt pregățiți „să apere interesele țării și regiunii, și că la fel de pregătiți sunt și acum”. 

„Noi înșine am creat această sărbătoare, acum 10 ani, când am arătat Moldovei și întregii lumi un exemplu de rezistență, unitate și coeziune. La 2 februarie 2014, populația Găgăuziei a declarat deschis că își vede viitorul exclusiv în cadrul unei Republici Moldova independente, suverane și neutre. Am demonstrat tăria noastră de spirit și disponibilitatea noastră de a apăra interesele vitale ale poporului găgăuz și ale întregii Moldove.”, a precizat Guțul.

Portalul nokta.md a obținut un ordin semnat de șeful Direcției Educație Generală din Găgăuzia prin care directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea angajaților lor la marșul "dedicat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014". De asemenea, la eveniment au fost chemați să participe și elevii din clasa a XII-a din liceele din Comrat. 

Ministerul Educației și Cercetării a reacționat atunci și a a prevenit direcția că va sesiza organele de drept în cazul în care elevii din regiune vor fi obligați să participe la manifestări. Deși ordinul a fost anulat, la eveniment au fost văzuți mai mulți tineri de vârstă liceală.

sursa: captura video / nokta.md

Precizăm că acum 10 ani, pe data de 2 februarie, 2014, în  UTA Găgăuzia au avut loc două „referendumuri”. Unul legislativ pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză și un altul consultativ  privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova. În cadrul plebiscitelor au participat circa 70% din populația locală cu drept de vot, iar peste 98% din votanți s-au exprimat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Anticoruptie.md
02/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii