Consilierii municipali PAS: „Terenurile municipale se fură după aceleași scheme ca furtul miliardului”

Anticoruptie.md
15/09/2020

Scoaterea la licitație a unui teren municipal de 11,66 hectare la un preț derizoriu este organizată de o companie obscură, care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii în perioada fraudei bancare. Despre asta au declarat marți consilieri ai fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău într-o conferință de presă.

„Un caz concret care poate aduce prejudicii de sute de milioane de lei municipiului Chișinău este scoaterea la licitație a unui teren de 11,66 ha din sectorul Ciocana, cu codul cadastral R7, ceea ce permite construirea blocurilor multietajate. Această decizie a fost votată de fracțiunea PSRM și aliații săi. Terenul scos la licitație, de fapt, nu este înregistrat în calitate de bun imobil. Colegii din Consiliu au scos la licitație un bun care nu există. Cu toate acestea, în adresa Consiliului Municipal Chișinău au venit mai mult de 15 notificări de la Cancelaria de Stat prin care se atrage atenția asupra ilegalității scoaterii la licitație a unor bunuri inexistente. Această decizie este pur și simplu ilegală”, a precizat Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău.

Consilierii PAS susțin că schema de înstrăinare a terenurilor municipale sub prețul de piață începe cu identificarea unui teren, care nu este înregistrat sau evaluat de Cadastru. Ulterior, o companie de evaluare subevaluează terenul respectiv, Direcția Arhitectură și Relații Funciare în baza raportului de evaluare propune Consiliului municipal aprobarea scoaterii la licitație a terenului la un preț mult mai mic decât cel real, iar cu votul „consilierilor părtași” se aprobă scoaterea la licitație a terenului. „Acest lucru aduce pierderi economice statului”, spun aleșii municipali. 

„Conform Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare, organizatorul licitației poate fi un agent economic selectat prin concurs public, care face evaluarea bunurilor la solicitarea Comisiei de licitații sau a Direcției de Arhitectură. Un astfel de agent economic a fost selectat încă în 2017 și este Capitalimobil SRL, însă evaluarea pentru terenul de 11,66 ha a fost făcută de o altă companie, aleasă în afara concursului de către doamna Dogotaru, șefa Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Este vorba de Gofma Consulting SRL, o companie cu o reputație extrem de obscură, care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii, atunci când se fura miliardul. Gofma Consulting a supraevaluat bunurile pentru creditele neperformante eliberate în perioada 2011-2014 de către Banca de Economii. Cei de la Gofma Consulting au evaluat terenul la circa 2.000 de euro/arul, în condițiile în care chiar în raportul de evaluare se menționează că prețul unui ar în zonă e între 5 și 22 de mii de euro”, a specificat Zinaida Popa, consilieră PAS.

Fracțiunea PAS din CMC a contestat la Cancelaria de Stat decizia privind scoaterea la licitație a terenului respectiv.

Anticoruptie.md
15/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii