Consiliul Permanent al OSCE, îngrijorat de agravarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană

Anticoruptie.md
08/10/2020
Foto: osce.org

Tiraspolul speculează situaţia pandemică Covid-19 în scopuri politice şi izolează regiunea transnistreană prin instalarea unui şir de posturi de control ilegale. Restricțiile de circulație impuse erodează regimul Zonei de Securitate, compromit mecanismul existent de menţinere a păcii şi sunt un factor de tensionare şi destabilizare a situaţiei în regiune. Subiectul a fost pus în discuție joi, în cadrul şedinţei Consiliului Permanent al OSCE.

Statele participante au fost informate despre înrăutățirea situaţiei drepturilor omului în stânga Nistrului, cu referire la cazurile de condamnări şi detenţii abuzive, arestări, reţineri şi intimidări pe motive de exprimare a opiniei civice.

În atenţia OSCE a fost adus şi cazul sechestrării colaboratorului Inspectoratului de Poliţie Floreşti, Andrei Amarfi, mediatorii şi observatorii în formatul 5+2 fiind chemaţi să intervină operativ în elucidarea şi soluţionarea cazului.

Delegaţiile permanente ale Uniunii Europene, SUA, Marii Britanii, Ucrainei, Georgiei şi Turciei și-au exprimat îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, introducerea posturilor de control ilegale şi îngrădirea liberei circulaţii în regiune, cerând scoaterea necondiţionată a tuturor barierelor în calea liberei circulaţii a populaţiei de ambele maluri ale Nistrului.

Actorii internaţionali au reconfirmat sprijinul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale internaţional recunoscute, precum şi au solicitat Misiunii OSCE în Moldova să intensifice monitorizarea situaţiei în Zona de Securitate şi în stânga Nistrului, cu informarea permanentă a statelor OSCE.

Amintim că mai multe persoane au fost răpite de regimul de la Tiraspol, printre care se numără un ofițer de poliție din Florești, dar și încă un cetățean al Republicii Moldova, ambii fiind acuzați de spionaj în favoarea Republicii Moldova.

Anticoruptie.md
08/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii