Consiliul Superior al Magistraturii a rămas fără președinte. Anatol Pahopol a demisionat

Julieta Savițchi
22/09/2020

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatol Pahopol, a demisionat marți din funcție. Magistratul a anunțat că se retrage și din funcția de membru al CSM. Motivul invocat de Pahopol este sesizarea Curții Constituționale de către deputații PPDA, care au contestat legalitatea numirii sale în funcție.

„Nu vreau să rămân ostatic al unor situații, indiferent de decizia Curțiii... Eu nu am dreptul să exercit mandatul funcției”, a explicat Pahopol în cadrul ședinței de marți a CSM.

Fostul judecător la Curtea de Apel Chișinău, Anatol Pahopol, fiind membru supleant al CSM, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. Numirea sa a devenit posibilă după ce majoritatea parlamentară PSRM–PDM a operat modificări la legislație conform cărora interimatul funcției de președinte al CSM îi revine decanului de vărstă.

Numirea lui Pahopol la șefia CSM a provocat critici dure din partea opoziției, care a invocat că acesta ar fi fost numit în funcție la comanda lui Igor Dodon pentru a putea fi promovați în funcții administrative magistrați loiali președintelui.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că plecarea lui Pahopol i-ar strica planurile lui Dodon de a promova în sistem oamenii săi.

Julieta Savițchi
22/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii