Consiliul Superior al Magistraturii cere demisia judecătorului Curții Constituționale, Corneliu Gurin

Anticoruptie.md
25/06/2019
Corneliu Gurin. Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au analizat avizul Comisiei de la Veneția privind deciziile Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova din 7-9 iunie și au decis să ceară demisia judecătorului Curții, Corneliu Gurin, numit în decembrie 2018 membru al CC la propunerea CSM.

„Se propune lui Corneliu Gurin depunerea cererii de demisie în calitate de judecător al Curții Constituționale”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. Totodată, CSM solicită președintelui interimar al Curții să dispună un control referitor la încălcarea obligațiilor de către Corneliu Gurin.

Comisia de la Veneția a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții Constituționale a Republicii Moldova din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău.   

Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a primului-ministru ca președinte interimar au fost anticonstituționale.   

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, a fost numit judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii, la 11 decembrie 2018. Ex-procurorul general nu a mai apărut de ani buni în spațiul public, însă ultima sa apariție a fost memorabilă. În decembrie 2016, reporterii Anticoruptie.md au scris că mai multe fotografii îl arătau încoronat la un bal somptuos organizat de un club de sport din Chișinău. 

La 18 aprilie 2013, Gurin a fost numit de către Legislativ procuror general al Republicii Moldova. În 2015, în această calitate, el a solicitat arestarea lui Vladimir Filat după ce i-a fost retrasă acestuia imunitatea parlamentară. 

Anticoruptie.md
25/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii