Consiliul Superior al Procurorilor: „Majorarea substanţială a salariilor a redus numărul de procurori care îşi doresc să plece din sistem”

Anastasia Nani
23/03/2017
Şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor. Foto: Procuratura.md

Majorarea salariilor pentru procurori, odată cu intrarea în vigoare în august 2016 a Legii cu privire la Procuratură, a redus numărul de angajaţi care îşi doresc să plece din sistem, potrivit raportului Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)​ pentru anul trecut, făcut public recent. Acelaşi document arată că reforma instituţiei a dat finalitate unor probleme cu care se confrunta Procuratura de mai mult timp, cum ar fi vulnerabilitatea faţă de influenţa politică. 

„Deși anevoios, reforma Procuraturii a dat finalitate unor probleme, cu care se confrunta instituţia şi care necesitau o abordare imediată și responsabilă din partea factorilor de decizie și suport din partea societăţii civile și a partenerilor de dezvoltare - vulnerabilitatea faţă de influenţa politică, gestionarea defectuoasă a situaţiilor de criză, statut și atribuţii improprii ale procurorului, inclusiv ale procurorului general, în raport cu cerinţele unei societăţi moderne și democratice, contradicţia între autonomia și ierarhia procurorilor, resurse financiare alocate insuficient, norme constituţionale depășite”, se arată în raportul CSP pentru anul 2016. 

Potrivit documentului, una dintre problemele pe care le-a rezolvat reforma instituţiei a fost fluctuaţia de cadre. „Dacă în anul 2015 Procuratura s-a confruntat dur cu fenomenul fluctuației de cadre din rândurile procurorilor (în cursul anului din sistem au demisionat circa 10% din procurori), în special din cauza salariilor în mod vădit neproporţionale în raport cu volumul de atribuţii exercitate, în anul 2016 situaţia s-a redresat, fenomen datorat inclusiv faptului că în şirul noutăţilor prevăzute în proiectul Legii cu privire la Procuratură a fost inclus şi un nou mod de salarizare al procurorilor. După data de 1 august 2016, salariile procurorilor s-au majorat substanţial, condiţionând, astfel, stoparea refluxului cadrelor din sistem”, constată membrii CSP.  

În raport se arată că, în 2016, 24 de procurori s-au eliberat din funcţie din proprie iniţiativă, doi pentru a fi numiţi judecători, iar 11 pentru a primi licenţă de avocat. Cinci procurori au plecat din sistem după ce au refuzat să fie transferaţi în alte organe ale instituţiei. Doar unul a fost eliberat pentru comiterea abaterii disciplinare grave. 

Pentru comparaţie, raportul CSP pentru anul 2015 arăta că unul din zece procurori a demisionat pe parcursul anului, iar fenomenul fluctuației de cadre în sistem luase o tendință îngrijorătoare. În acel an, din sistem au plecat 72 de procurori.

După intrarea în vigoare a noii legi, competenţa de eliberare din funcţie a procurorilor a revenit procurorului general.

Despre reforma Procuraturii s-a vorbit ani la rând. Noua concepție a fost gata încă la sfârșitul anului 2013, fiind aprobată un an mai târziu. În martie 2015, proiectul de lege a fost avizat de Comisia de la Veneţia, iar în luna mai a fost votat în prima lectură de Parlament. Deşi Andrian Candu, preşedintele Legislativului, dădea atunci asigurări că legea va fi votată în lectură finală până la sfârşitul sesiunii de primăvară-vară, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Proiectul a fost votat în lectură finală abia în februarie 2016. 

 

 

 


       

Anastasia Nani
23/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii