Consiliul Suprem de Securitate a cerut majorarea rezervelor obligatorii pentru produsele alimentare

Ilie Gulca
08/06/2022
Consiliul Suprem de Securitate

Președinta Maia Sandu a solicitat marți în cadrul Consiliului Suprem de Securitate măsuri pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova pentru perioada 2022-2023 în contextul impactului pe care îl are războiul din Ucraina asupra regiunii.

Consiliul Suprem de Securitate a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova în 2022-2023 pentru asigurarea accesului produselor moldovenești pe piețele și rețelele de comercializare, pentru eliminarea efectelor poziției de monopol a unor agenți economici și pentru sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

Astfel, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat ca, în termen de patru săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor să elimine surplusul de acte în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.

Consiliului Concurenței i s-a recomandat să supravegheze piețele relevante, să investigheze și să sancționeze prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor trebuie să asigure fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.

În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor trebuie să revizuiască procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate.

În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale  și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.

În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Interne vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.

Ilie Gulca
08/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii