Consiliul Suprem de Securitate a solicitat o supraveghere strictă a fluxurilor financiare și a anulat deciziile lui Pavel Filip

Anticoruptie.md
11/06/2019
Captura video privesc.eu

Consiliul Suprem de Securitate a inclus marți, 11 iunie, în ordinea de zi patru subiecte care vizează situația social-politică din Republica Moldova – investigarea sistemului bancar, inclusiv verificarea faptelor privind scoaterea mijloacelor financiare din țară și distrugerea probelor legate de frauda bancară, deciziile adoptate de Curtea Constituțională privind hotărârile Parlamentului, precum și decizia lui Pavel Filip despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie curent.     

Consiliul Suprem de Securitate s-a desfășurat în absența unor demnitari care sunt obligați să participe din oficiu la ședințele acestei structuri de stat. Este vorba de procurorul general, Eduard Harunjen, și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. În componenența sa actualizată, Consiliul de Securitate a adoptat o mai multe decizii privind investigarea fraudei bancare și necesitatea publicării raportului Kroll 2. Și cel mai important, membrii Consiliului au solicitat Procuraturii Generale și Băncii Naționale să prezinte în regim de urgență Raportul Kroll 2. De asemenea, s-a convenit ca Guvernul, Parlamentul, prin Comisia de investigare a fraudei bancare, să ceară direct companiei Kroll detaliile despre investigațiile făcute. Consiliul Suprem de Securitate s-a adresat comunității internaționale să se implice în investigarea fraundei bancare.

În contextul informațiilor despre scoaterea masivă a banilor din țară și distrugerea probelor legate de frauda bancară, membrii Consiliului au luat decizia să fie urmărite online transferurile bancare în valoare de peste 500.000 de lei. S-a solicitat Băncii Naționale și Serviciului de Prevenire a Spălării Banilor, subordonat Guvernului, să informeze zilnic despre toate fluxurile de mijloace financiare conform legislației în vigoare, având în vedere că la Președinție au parvenit informații despre scoaterea în regim de urgență a mijloacelor bănești din țară. Consiliul de Securitate a atenționat angajații organelor de investigații și anchetă în cazul distrugerii sau dispariției probelor privind frauda bancară.

În același timp, Președinția a luat act de deciziile Curții Constituționale, calificându-le drept arbitrare, contrare Constituției, care atentează la securitatea națională. În ce privește decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie curent, nu corespund normei constituționale. Președintele Igor Dodon a semnat un decret de anulare a acestor decizii. Consiliul Suprem de Securitate a făcut apel către toate instituțiile de stat să nu împiedice și să asigure funcționarea legală a Guvernului învestit.

Anticoruptie.md
11/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii