Constatare ANI: Procurora care a indicat în Declarația de avere 10.000 de lei pentru un automobil de lux nu a încălcat legea

Julieta Savițchi
15/05/2019

Procurora Anticorupție Victoria Furtună nu a încălcat regimul juridic de declarare a veniturilor și intereselor personale atunci când a indicat în Declarația de avere că automobilul de model Mercedes E 250 CDI, produs în 2012, a fost procurat în 2013 cu 10.000 de lei (500 de euro). Constatarea aparține Autorității Naționale de Integritate (ANI), care face referință la un contract de vânzare-cumpărare semnat de procuroră.

Într-un răspuns la o sesizare semnat de către președinta ANI, Rodica Antoci, se arată că instituția pe care o conduce a verificat datele din Declarația de avere și interese personale a Victoriei Furtună și „s-a determinat că au fost depuse în termen și corespund cerințelor de formă și conținut”.

În ce privește automobilul, valoarea bunului indicată în Declarație corespunde celei a bunului conform documentului care certifică proveniența acestuia, adică contractul de vânzare-cumpărare”.

Precizăm că pe piața auto din R. Moldova, prețul unui autoturism de același model începe de la 10.000 de euro, variind în funcție de anul fabricării, starea fizică și distanța parcursă. Potrivit unui anunț publicat pe un portal de vânzări, un proprietar își vinde Mercedesul E 250 CDI, produs în 2011, cu un parcurs de 153.000 de kilometri, cu 18.000 de euro.

Victoria Furtună a fost surprinsă la volanul automobilului de lux de către un activist civic, iar imaginile au fost publicate în martie 2019 la rubrica Cetățeanul activ.

Julieta Savițchi
15/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii