Consum mai mic, plăți mai mari de trei ori // Moldovagaz a transferat Gazprom-ului 350 milioane de dolari în patru luni

Ion Chișlea
12/05/2022

Moldovagaz a plătit în primele patru luni ale anului curent către Gazprom o sumă mai mare de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut pe fundalul scumpirii fără precedent a prețurilor de import chiar dacă volumul s-a redus cu 19 la sută.

Potrivit serviciului relații cu publicul al Moldovagaz, în ianuarie-aprilie curent, în Republica Moldova au fost importate 519 milioane de metri cubi de gaze naturale față de 639 milioane de metri cubi în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, se înregistrează o reducere a consumului fizic cu 120 milioane de metri cubi.

În schimb, volumul plăților efectuate aproape în întregime de consumatori a crescut de trei ori - de la 2,235 miliarde de lei la 6,573 miliarde de lei sau aproape 350 milioane de dolari.

Doar în aprilie curent, volumul consumului de gaze naturale s-a redus cu 54,6% față de luna aprilie a anului trecut. Totodată, fața de luna martie, volumul gazelor importate a scăzut cu 105 milioane de metri cubi sau cu 70,1%.

În pofida majorării tarifelor, consumatorii casnici au plătit până la 30 aprilie curent 96% din sumele facturate, consumatorii non-casnici (persoanele juridice) au plătit 97,2%, iar întreprinderile din sectorul energetic și termic din Republica Moldova au achitat facturile în proporție de 99,8%.

Compania a precizat că, inclusiv în aprilie, plățile Moldovagaz către Gazprom pentru gazele naturale importate au fost făcute doar în dolari americani.

Ion Chișlea
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii