Contabila-șefă vizată în anchetele Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi eliberată din funcţie de la Ministerul Educaţiei a pierdut lupta cu jurnaliştii

Anticoruptie.md
26/05/2016
Nadejda Pohilă a fost subalterna lui Boris Focşa la Ministerul Culturii. Ulterior, ea l-a acuzat de mai multe ilegalităţi. Colaj: Adevărul Moldova

Nadejda Pohilă, demisă din funcția de contabilă-șefă a Ministerului Educației după ce portalul Anticoruptie.md a amintit despre dosarul penal în care a figurat, a pierdut la Curtea de Apel Chişinău lupta cu autorii anchetelor jurnalistice în care a fost vizată, realizate în cadrul campaniilor desfăşurate de Centrul de Investigații Jurnalistice, dar şi împotriva activistului civic Oleg Brega care la fel a mediatizat cazul. Cererea ei a fost scoasă de pe rol pentru că nu a respectat procedura prealabilă. Decizia instanţei este irevocabilă. 

Sursa: Curaj.md 

Funcționara a ajuns în atenția opiniei publice după ce a fost vizată în mai multe anchete realizate în cadrul campaniilor desfăşurate de Centrul de Investigații Jurnalistice. În februarie 2014, o investigație scotea la iveală că șefa Direcţiei finanţe şi evidenţă contabilă a Ministerului Culturii l-a acuzat pe Boris Focșa, fost ministru al Culturii, de spălare de bani, delapidări şi furturi. Nadejda Pohilă a recunoscut că i-a fost complice. Cel de-al doilea articol arăta că, acum cinci ani, ea a fost vizată într-un dosar penal după ce a fost prinsă că a furat din salariile angajaţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, unde deţinea aceeaşi funcţie.

La 21 septembrie, Nadejda Pohilă a fost numită contabil-şef la Ministerul Educației prin transfer, de la Direcția finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, unde a fost specialist principal. Peste doar două zile, după ce portalul Anticoruptie.md a amintit despre anchele jurnalistice în care a figurat, Ministerul Educaţiei a emis un comunicat de presă precizând că nu cunoştea toate detaliile. "Vă comunicăm faptul că Ministerul Educației nu dispune de instrumente de anchetă la angajarea în funcții, așa încât nu am putut cunoaște integral trecutul său profesional. Totodată, ținem să menționăm că doamna Pohilă urma să prezinte cazierul judiciar la Direcția resurse umane, formare continuă și atestare în termen de zece zile", se arăta într-un comunicat de presă al instituției. Ordinul a fost semnat în temeiul cererii personale.

 

Anticoruptie.md
26/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii