Controlul Autorității Naționale de Integritate asupra deciziilor Curții Constituționale, declarat în afara legii

Irina Odobescu
09/07/2021

Controlul Autorității Naționale de Integritate(ANI) asupra deciziilor Curții Constituționale(CC) a fost declarat, vineri, în afara legii de către Înalta Curte. Astfel, ANI nu are dreptul legal de a analiza/controla deciziile Curții Constituționale. 

„Hotărârea Curții Constituționale – articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională este neconstituțională. Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdiscțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale – mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, a scris Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook. 

Precizăm că Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională în privința legitimității unui control al ANI privind deciziile Curții. Totul a plecat de la sesizarea ANI de către un deputat socialist care a cerut control asupra președintei Curții Constituționale, Domnica Manole. Curtea Constiuțională preciza pe 4 iunie că Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu este incidentă în acest caz și că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a precizat că: „Actele solicitate sunt acte de jurisdicție constituțională adoptate în baza Legii Supreme de către Curtea Constituțională, unica autoritate de jurisdicție constituțională din Republica Moldova”. 

Irina Odobescu
09/07/2021Become a Patron!

Comentarii