Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susţine că are încredere deplină în şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, Igor Popa, fost adjunct al procurorului general în perioada guvernării PDM de sub conducerea lui Vladimir Plahotniuc. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu, distribuit pe portalul www.privesc.eu.
Întrebat de jurnalistul Artur Efremov cu cine dintre procurorii Mircea Roşioru (procuror general adjunct n.r.), Igor Popa şi Ion Caracuian (şeful PCCOCS n.r.) ar merge în recunoaştere, Alexandr Stoianoglo a spus că are încredere în toţi trei. „Eu îi cunosc pe toţi aceşti trei procurori. În caz de apariţie a unor materiale, noi le dăm o apreciere de drept. Eu pot să spun că cu fiecare din aceşti trei procurori eu aş putea să mă duc în recunoaştere. Eu am încredere în aceşti procurori. Aceştia fac parte din mediul profesioniştilor, sunt oameni care îşi respectă cuvântul”, a argumentat procurorul general.
Alexandr Stoianoglo a făcut aluzie la investigaţiile jurnalistice despre procurorul Igor Popa, dând de înţeles că nu ar fi probate. „Din păcate, unii, la diferite etape, fac anumite interpretări, nu le convine ceva. Noi suntem deschişi, suntem gata să investigăm orice material despre fiecare procuror şi dacă vom găsi un motiv cât de mic pentru ca să reacţionăm, noi vom reacţiona. Nu trebuie să existe dubii în această privinţă. Dar eu vreau să mai spun că doresc ca acuzaţiile aduse să fie obiective, bazate pe probe, dar să nu prezinte nişte reglări de conturi”, a explicat şeful Procuraturii Generale.
Amintim că Igor Popa s-a remarcat în perioada guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin, când era şef de secţie în Procuratura Generală, prin intentarea dosarelor penale pe numele liderilor din opoziţie. În urma evenimentelor din aprilie 2009, Igor Popa a condus grupul de anchetă, format din procurori şi poliţişti, atunci fiind torturaţi mai mulţi tineri în comisariate. Igor Popa a fost autorul iniţiativei ca judecătorii de instrucţie să meargă în comisariate pentru a decide asupra eliberării mandatelor de arestare.
După căderea regimului lui Voronin, Igor Popa şi-a dat „demisia de onoare”, ca să-şi înceapă din nou cariera, în calitate de şef al Procuraturii sectorului Râşcani al Capitalei. Omul legii a avansat în scurt timp, ajungând, la finele anului 2015, şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Ulterior, Igor Popa a fost uns ca şef adjunct al Procuraturii Generale. Şi în această perioadă Popa s-a remarcat prin intentareea dosarelor penale pe numele liderilor politici şi activiştilor incomozi guvernării.
Popa este finul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă, fost şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în perioada guvernării PDM, cunoscut ca personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. În toamna anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare, Procuratura Anticorupţie a pornit pe numele lui Chitoroagă un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. După desemnarea lui Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, dosarul a ajuns pe linie moartă.
După demisia din funcţia de procuror general adjunct, Igor Popa a fost numit şef al oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, fiind succesorul lui Ruslan Popov, avansat de Stoianoglo în funcţia de procuror general adjunct.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat, un an în urmă, o anchetă în care se demonstra că Igor Popa locuieşte cu familia într-un imobil de lux, înregistrat pe numele soţiei la doar două luni după înregistrarea divorţului. În cadrul investigaţiilor s-a demonstrat că divorţul este fictiv, iar cei doi soţi sunt împreună.
Autoritatea Naţională de Integritate a anunţat atunci că s-a autosesizat în urma anchetei despre Igor Popa, dar până acum nu a anunţat niciun rezultat.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii