Controverse între CSM, ANI și Maia Sandu legate de asigurarea independenței și integrității justiției pentru 2021–2024

Ilie Gulca
08/04/2021

Evaluarea judecătorilor și modificarea legii despre taxa de stat, „pentru îmbunătățirea calității justiției”, au fost unele dintre subiectele discutate în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități, pe 7 aprilie, legate de Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru 2021–2024.

La dezbaterile cu pricina au participat membrii comisiei parlamentare, conducerea și membri ai CSM și ai ANI, precum și ai Curții de Apel Bălți și administrația judecătoriilor din nordul Republicii Moldova.

Cei prezenți au discutat propunerile președintelui Republicii Moldova despre implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor de dezvoltare din comunitatea internațională, demararea unor reforme viabile în cadrul sistemului organelor anticorupție.

De cealaltă partea, CSM și ANI pledează pentru evaluarea internă a judecătorilor, invocând „capacitățile suficiente” pentru realizarea acestei acțiuni.

„Criteriile de evaluare trebuie stabilite mai riguros. Ele trebuie să includă nu doar evaluarea activității, dar și a profesionalismului, a cunoștințelor din domeniu, precum și o evaluare medicală”, se menționează într-un comunicat al legislativului.

De asemenea, membrii CSM au vorbit despre importanța unei noi legi privind taxa de stat din domeniul judiciar pentru a acumula bani suplimentari în sistem pentru îmbunătățirea calității justiției. 

ANI a dat asigurări că va acorda tot sprijinul necesar pentru  asigurarea unui proces de evaluare corect și implementarea cadrului legal în termenii legii.

Ilie Gulca
08/04/2021

Comentarii