Controverse între CSM, ANI și Maia Sandu legate de asigurarea independenței și integrității justiției pentru 2021–2024

Ilie Gulca
08/04/2021

Evaluarea judecătorilor și modificarea legii despre taxa de stat, „pentru îmbunătățirea calității justiției”, au fost unele dintre subiectele discutate în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități, pe 7 aprilie, legate de Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru 2021–2024.

La dezbaterile cu pricina au participat membrii comisiei parlamentare, conducerea și membri ai CSM și ai ANI, precum și ai Curții de Apel Bălți și administrația judecătoriilor din nordul Republicii Moldova.

Cei prezenți au discutat propunerile președintelui Republicii Moldova despre implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, fortificarea independenței judecătoriilor prin adoptarea modificărilor legislative ce reies din recomandările partenerilor de dezvoltare din comunitatea internațională, demararea unor reforme viabile în cadrul sistemului organelor anticorupție.

De cealaltă partea, CSM și ANI pledează pentru evaluarea internă a judecătorilor, invocând „capacitățile suficiente” pentru realizarea acestei acțiuni.

„Criteriile de evaluare trebuie stabilite mai riguros. Ele trebuie să includă nu doar evaluarea activității, dar și a profesionalismului, a cunoștințelor din domeniu, precum și o evaluare medicală”, se menționează într-un comunicat al legislativului.

De asemenea, membrii CSM au vorbit despre importanța unei noi legi privind taxa de stat din domeniul judiciar pentru a acumula bani suplimentari în sistem pentru îmbunătățirea calității justiției. 

ANI a dat asigurări că va acorda tot sprijinul necesar pentru  asigurarea unui proces de evaluare corect și implementarea cadrului legal în termenii legii.

Ilie Gulca
08/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii