Conturile MoldATSA au fost deblocate, Republica Moldova riscă însă în continuare să piardă 47 de milioane de dolari

Anticoruptie.md
04/08/2016
sursa foto: moldatsa.md

Mijloacele financiare în valoare de circa șase milioane de euro pe care ÎS MoldATSA le avea acumulate la Eurocontrol au fost deblocate, după ce o instanță de judecată din Belgia a luat o decizie în acest sens. Banii au fost sechestrați urmare a unui proces de judecată între compania Kemestroy, succesoarea de drept a firmei ucrainene Energoalians, și ÎS Moldtranselectro, în cadrul căruia prima solicita despăgubiri în valoare de 47 de milioane de dolari pentru energia livrată Republicii Moldova cu 16 ani în urmă. Firma Energoalians a fost anterior asociată de presă cu numele lui Veaceslav Platon.

MoldATSA s-a pomenit cu banii blocați pe 16 aprilie 2016. Mijloacele financiare ale instituției responsabile de controlul traficului aerian au fost sechestrate în contul datoriei de 47 de milioane de dolari pe care, conform deciziei din 25 octombrie 2013 a Arbitrajului Comercial Internațional de la Paris, Republica Moldova ar fi trebuit să-i achite companiei Kemestroy. Energoalians a acționat în judecată întreprinderea Moldtranselectro pentru că aceasta nu i-ar fi achitat 22 de milioane de dolari pentru energia electrică livrată în perioada 1998-2000. Adăugând la această sumă mai multe penalități, reprezentanții Energoalians au calculat o pagubă totală de 47 de milioane de dolari.

În aprilie curent, Curtea de Apel de la Paris a anulat decizia Arbitrajului Comercial Internațional din 25 octombrie 2013, dând câștig de cauză Republicii Moldova. Potrivit viceministrului Justiției, Nicolae Eșanu, în acest moment, dosarul se află la Curtea de Casație de la Paris, unde au făcut recurs reprezentanții Kemestroy.

„Așteptăm să vedem argumentele pe care le vor depune ei la Curte. În mod normal, aceasta ar trebui să fie ultima instanță, dacă, de sigur, nu se va decide întoarcerea dosarului în prima instanță”, a comentat Eșanu pentru portalul Anticoruptie.md.

Ziarul NAȚIONAL a scris anterior că un raport al Curții de Conturi din 2002 arată că relațiile dintre Moldtranselectro și Energoalians nu au fost niciodată contabilizate. Nu a existat o evidență strictă a energiei electrice furnizate de Ucraina, majoritatea aparatelor de măsură erau defecte, iar cantitatea importată era determinată la discreţia conducerii întreprinderilor. Pe lângă faptul că Moldtranselectro a preferat atunci să importe energia electrică ucraineană prin tot felul de intermediari, realizând cu aceștia „tranzacții dubioase” (expresie utilizată de Curtea de Conturi – n.r.), aceasta a permis înregistrarea, fără nicio probă documentară, a datoriei față de Energoalians în valoare de 9,4 milioane de dolari. Curtea cerea radierea acestor datorii și recuperarea altor 10,8 milioane de dolari achitați de Modtranselectro firmei ucrainene pentru energia care nu a fost livrată niciodată. Argumentele Curții de Conturi nu au fost însă luate în calcul de arbitri de la Paris. Decizia instanței a fost contestată ulterior de autoritățile moldovenești, dar o nouă sentință nu a fost încă dictată.

Referindu-se la acest litigiu, vechi de mai bine de zece ani, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, declara în 2011 că „atacurile raider asupra sistemului bancar sunt floare la ureche față de situația din sistemul energetic”. Atunci, litigiul care pune în pericol sistemul energetic al R. Moldova a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, dar și la o ședință specială a comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică.

Blocarea banilor MoldATSA de la Eurocontrol a pus în pericol securitatea aeriană a R. Moldova, existând riscul stopării curselor aeriene prin spațiul R. Moldova.

Anticoruptie.md
04/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii