Cornelia Cozonac: Dacă ANI ar funcționa foarte bine, o mare parte din candidați nu intra în cursa electorală

Anticoruptie.md
18/01/2019
IPN

Dacă Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar fi funcționat foarte bine, atunci o mare parte dintre candidații înregistrați nu intra în cursa electorală pentru alegerile parlamentare. De această părere este Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit ei, ANI ar trebui să verifice și corectitudinea conținutului declarațiilor de avere ale candidaților, transmite IPN.

De asemenea, jurnalista consideră că declararea veniturilor și proprietăților este importantă pentru că fiecare candidat vrea să ocupe o funcție publică. Astfel, cetățeanul trebuie să vadă cu ce proprietăți și venituri vine această persoană și s-o urmărească în ce măsură utilizează poziția pe care o are pentru a-și spori averile.

În opinia ei, unii politicieni vin în Parlament pentru a-și spori afacerile, pentru a-și face capital, proprietăți.

Liliana Carasciuc, directoare executivă la Transparency International Moldova, spune că societatea civilă este interesată ca declarațiile de avere să fi făcute transparent, onest pentru ca să se vadă dacă acele averi pe care le vor agonisi pe parcursul îndeplinirii funcției sunt justificate de veniturile declarate.

Potrivit ei, odată cu modificarea sistemului electoral a fost redusă intenționat perioada campaniei electorale la o lună pentru ca societatea civilă și jurnaliștii de investigație să nu reușească să verifice declarațiile de avere, iar instituțiile controlate de guvernare să tacă, transmite IPN.

Anticoruptie.md
18/01/2019

Comentarii