Cornelia Cozonac: Unele instituții îngrădesc accesul presei la informația de interes public

Anticoruptie.md
21/01/2019
IPN

Comisia Electorală Centrală (CEC), dar și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îngrădesc accesul presei și al cetățenilor la informația de interes public, mai ales în campania electorală, afirmă președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la IPN, organizată în contextul publicării de către Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) a primelor 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, scrie Agențiia Info-Prim.   .

„CEC ar fi printre instituțiile care într-un fel îngrădește accesul presei și al cetățenilor la informația care este foarte importantă, mai ales în campania electorală, și noi tindem să credem că în felul acesta favorizează anumite partide. Pentru că în cazul unor partide este informația publicată, în cauza altora nu”, a spus Cornelia Cozonac.

Potrivit ei, în ultimii ani, CEC blurează informația despre locul de muncă și locul de trai al donatorului către partidele politice, lucru care pune în dificultate verificarea informației, acolo fiind indicat doar numele și suma.

„Deși avem un proces de judecată în care am obținut câștig de cauză cu Comisia Electorală Centrală, și instanța a considerat că informațiile respective sunt publice, nu le vedem până acum publice. Au fost și neconcordanțe în ultimul timp cu site-ul CEC de pe care, la un moment dat, au dispărut toate rapoartele financiare, apoi și declarațiile, apoi au apărut”, a declarat Cornelia Cozonac.



Activitatea jurnaliștilor de investigație este în ultima perioadă blocată și de Autoritatea Națională de Integritate, care anterior a avut o mai mare deschidere, când era CNI. Jurnaliștii mai spun că în ultima perioadă li se refuză accesul la informație sub pretextul că ar conține date cu caracter personal. „Aici chiar se abuzează credem noi, pentru că de regulă solicităm informații de interes public și nu informație cu caracter privat. Dar instituțiile spun că sunt presate de Centrul pentru protecția datelor cu caracter personal, că ar putea fi penalizate pentru că oferă astfel de informații”, a menționat Cornelia Cozonac.

Președinta CJI a mai spus că în preajma campaniei electorale se întețesc atacurile asupra jurnaliștilor. De exemplu, jurnalista Mariana Colun de la Centrul de Investigații Jurnalistice, a fost atacată pe rețelele de socializare cu comentarii negative de către deputatul socialist Oleg Savva, care a fost nemulțumit de profilul său publicat pe portalul www.anticorupție.md.

„Am depus plângeri la mai multe instituții care vizează și am cerut să se ia atitudine față de comportamentul acestui deputat, pentru că este un demnitar cu funcție publică și nu considerăm că un astfel de comportament este admisibil. Din păcate, autoritățile abilitate nu au luat nicio atitudine, doar Consiliul nediscriminare a spus că a pus pe rol acest caz și urmează a fi discutat”, a menționat Cornelia Cozonac

Ea a îndemnat cetățenii, inclusiv cei din regiuni, să monitorizeze și ei candidații la alegerile parlamentare din 24 februarie și, dacă cunosc o informație despre aceștia de interes public, să comunice Centrului de Investigații Jurnalistice, transmite IPN.

Anticoruptie.md
21/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii